«Професійно втікають»: У фільмі «Рік. Херсон» Дмитра Комарова на “1+1 Україна” командувач ОСУВ «Таврія» Олександр Тарнавський розповів подробиці звільнення Херсона

Рік. Херсон
Рік. Херсон: командувач ОСУВ Таврія Олександр Тарнавський розповів подробиці звільнення Херсона

Дивіться прем’єру «Рік. Херсон» сьогодні о 20:40 на 1+1 Україна.

Поділитися:

Сьогодні о 20:40 на 1+1 Україна покажуть перший фільм трисерійного документального проєкту Дмитра Комарова Рік. Херсон”, присвяченого річниці  деокупації Правобережної Херсонщини та міста Херсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ“1+1 Україна” покаже новий документальний проєкт Дмитра Комарова “Рік. Херсон” про деокупацію Правобережної Херсонщини

У ньому військове керівництво, яке брало безпосередню участь у звільненні Правобережної Херсонщини, поділиться досі невідомими подробицями тих подій. Чому  російські війська раз за разом повертались в Чорнобаївку, де 26 разів поспіль отримували бойове ураження? Як вистояв Херсон? Які хитрощі використовували українські Сили Оборони, щоб витіснити ворога?

Рік Херсон 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖДмитро Комаров розкрив раніше невідомі деталі деокупації міста Ізюм у документальному проєкті "Рік. Харківщина"

Командувач ОК «Південь» генерал-майор Андрій Ковальчук розповів, що під час окупації росіяни влаштували командний пункт в пасажирському терміналі аеропорту в Чорнобаївці.

«Ще одна особливість Чорнобаївки -  це те, що територіально вони були наближені до переднього краю – там де оборонялись російські війська. Є певні канони у військових. 80-90 км це якраз та відстань, де мають бути старші начальники, тобто командуючі. Саме в пасажирському терміналі було обладнано пункт управління 58 армії», - розповів Андрій Ковальчук.

Також він вперше назвав точну кількість разів, коли Сили Оборони наносили вогневе ураження ворогам в зоні аеропорту.

«В один момент спостерігаємо як стоїть близько восьми вертольотів біля аеропорту в Чорнобаївці. Я маю подати команду для відкриття вогню. Бачу, що долітає ще два вертольоти. Кажу – стій, не поспішай, нехай сяде. Потім колона рухається, заїжджає до Херсонського аеропорту. І коли всі зібралися, тоді даю команду для відкриття вогню. Були серйозні наслідки для росіян. Два генерали загинули в Чорнобаївці прямо в будівлі аеропорту. Дуже багато загинуло офіцерського складу. Таких випадків було 26», - розповів він.

В розмові з Дмитром Комаровим командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський згадав, як втікали російські війська, коли почався наступ Сил Оборони на Півдні:

«Їхні війська були розділені річкою Дніпро. Основна частина сил залишалась на нашій території, де ми проводили наступальну операцію. Вони прекрасно розуміли, що це угрупування військ могло або потрапити в оточення, або бути знищеним. Для росіянина слово “оточення” - це одне з найслабших місць. Коли вони чують це слово, то дуже професійно втікають”, - розповів він.

Восени 2022 року Дмитро Комаров став першим журналістом, який потрапив до щойно звільненого Херсона. Він задокументував кадри міста, зруйнованих сіл після окупації, побував в аеропорту Чорнобаївки, куди прилітав кілька років тому на зйомки “Мандруй Україною”.  Журналіст зібрав ексклюзивні кадри та свідчення учасників подій того часу, які допоможуть переосмислити виклики війна та по-новому подивитись на події річної давнини.

Дивіться прем’єру «Рік. Херсон» сьогодні о 20:40 на 1+1 Україна.

Новини по темі