25 незалежних років: 1995

25 незалежних років: 1995

Україна потрапляє до Всесвітньої павутини, герої мексиканських серіалів починають розмовляти українською, а у космосі з’являється перша «Січ».

Поделиться:

НОВІ УКРАЇНЦІ

На момент 1995-го гіперінфляція була повністю зупинена. Економіка України ще далека від відновлення, проте громадяни вже пристосувалися до ринкових реалій і ділових відносин.  Восени країна вступає до Ради Європи.  

Бажання відмежуватися від радянського минулого породжує моду на світські заході.  Презентації завершуються фуршетами. Вхід охороняють сек’юріті, які суворо дотримуються фейс-контролю.  Багатьох відвідувачів цікавить не предмет презентації, а дармова їжа і випивка. В середині 90-х атрибути «нового українця» - золотий ланцюг, малиновий піджак, шестисотий «Мерседес».

ТИ НЕ ОДИН

У вересні 1995-го в українському телеефірі з’явився перший комерційний канал з прикметною назвою «1+1». У народі його називали просто -  «плюси». Поява в ефірі «1+1» стала своєрідним культурним шоком: навіть герої мексиканських серіалів заговорили українською мовою. Канал став здійснювати мовлення замість каналу УТ-3 , його обсяг мовлення становив від 13 до 15 годин на добу. На цілодобове мовлення  «плюси» перейшли тільки у 2004-му . На той час топові обличчя каналу вже стали зірками - Алла Мазур , Анна Безулик, В'ячеслав Піховшек, Ольга Сумська, Ольга Герасим'юк.

ПРОСТО ДОДАЙ ВОДИ

За слоганом однієї з марок сухих розчинних напоїв, 1995 рік можна назвати роком «Просто додай води!». За три літніх місяці ринок виявився заваленим такою продукцією, яка потіснила звичні «лимонади». Порошок поставляли з Чилі та Бразилії в упаковках на 1, 2 або 3 літри. Розмішавши вміст пакетика у відповідному обсязі води, отримували якусь подобу фруктового напою. Новинка підкорила свіжістю й дешевизною – «літровий» пакетик в опті коштував $ 0,16-0,17 і при 50% роздрібній надбавці обходився покупцеві більш ніж удвічі дешевше, ніж найдешевший лимонад. Крім того, було встановлено, що за допомогою цих порошків можна створювати аналоги закордонних фруктових горілок. Цього ж року з’явився ще один культовий напівфабрикатний продукт – харківська корпорація «Техноком» почала продаж вермішелі швидкого приготування «Мівіна», назва якої незабаром стало прозивною.

НАШЕСТЯ РАВЛИКІВ В УКРАЇНІ

1995 рік газети того часу назвали «роком Інтернет» для України. Прикметою першої спеціалізованої виставки EnterNET'95 стали переповнені аудиторії на семінарах постачальників інтернет-послуг. Найпопулярнішим мережевим сервісом була електронна пошта. Кожен день у столиці реєструвалися п’ять нових «равликів». Реєстрація обходилася від $10 до $60. За пересилку 1 кілобайта брали 0,5 цента або $2 за годину роботи в Мережі. Паралельно на гроші Держдепу США мистецтву працювати в інтернеті почали навчати українських журналістів, а перші новинні сайти були створені трохи пізніше – у 1996-97 роках.

 

ПЕРШИЙ ХІТ-ПАРАД

17 вересня 1995 року з'являється перший в історії українського телебачення щоденний хіт-парад, де було спочатку 5, потім - 10, а пізніше - 20 місць. «Територія А» за короткий термін стала найпопулярнішою і культовою музичною програмою кінця 90-тих в Україні. Щотижня два учасника залишали парад, а натомість стартували нові кліпи. Голосування відбувалося шляхом надсилання листів за того чи іншого виконавця, музиканта чи гурт. Листи надходили мішками. Концерти, організовані хіт-парадом, були бажаними гостями у всіх регіонах країни.

 

НЕОФІЦІЙНИЙ КЛІП ОЕ

 

14 січня 1995 року у Львові відбувся перший публічний виступ українського рок-гурту Океан Ельзи. Тоді послухати молодих музикантів зібралося 7 000 людей. Гурт було створено за рік до того, але саме в 1995-му гурт мав перший концерт і записав перший неофіційний відеокліп на пісню Long Time Ago . Скромні хлопці, які за кілька років стануть зірками.

ЖОВТА ВАЛІЗКА

У 1995 став широко відомим музичний фестиваль електронної музики «КаZантип». Захід досить швидко набув статусу одного з найбільш прогресивних. Вважався одним з найвідоміший фестивалів електронної музики у Східній Європі. Символ фестивалю — «Жовта валіза», що дає власнику право безоплатного входу на територію «республіки».

СІЧ НА ОРБІТІ

31 серпня був запущений перший український супутник «Січ-1».  За його допомогою велися спостереження поверхні Землі в інтересах господарської діяльності. Супутник функціонував у 1995-2001 роках.

ПЕРШИЙ МЕТРОПОЛІТЕН НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

29 грудня в Дніпропетровську (тепер Дніпрі) відкривають метрополітен. Найкоротший у світі - лише 6 станцій довжиною 7,8 км – але це чи не найбільший будівельний проект, завершений тоді у незалежній Україні.