5 нових українських фільмів, які варто подивитися

5  нових українських фільмів, які слід подивитися
Film.ua. Кадр із фільму Сторожова застава

Щодругої вересневої суботи відзначаємо День українського кіно.

Поделиться:

Зверніть увагу, як його погустішало в кінотеатрах – років п’ять тому важко було виловити якийсь фільм на квартал, а тут фактично за останні чотири місяці у прокаті дюжина українських стрічок майже на всі смаки: драма, комедія, трагікомедія, героїчний епос, фентезі, дитяча казка, вишукане арт-кіно…

Наразі звернемо увагу на п’ять прем’єрних фільмів, які варто подивитися передусім.

РІВЕНЬ ЧОРНОГО

Режисер: Валентин Васянович

Від останнього дня літа в кінотеатрах демонструється витончена мистецька стрічка режисера Валентина Васяновича «Рівень чорного», що вона в червні була відзначена міжнародним журі критиків як найкращий повнометражний український фільм 8-го Одеського кінофестивалю, а тепер ось висунута від України на «Оскара» в номінації «Найкращий іншомовний фільм».

“Рівень чорного” – це камерна драматична історія людини, яка втрачає все найдорожче, але долає розпач і знаходить сили йти вперед. До того ж, це своєрідна метафора всього українського суспільства, пробудженого після тривалого періоду сновидства і змушеного рухатися вперед, уперше за довгі роки усвідомлюючи власну зрілість і відтак самостійність. У фільму потужний фінал, що надихає.

ПРИПУТНІ

Режисер: Аркадій Непиталюк 

У вересні, 28 числа, стартує картина режисера-дебютанта Аркадія Непиталюка «ПрипутніЄ. За жанровим визначенням самих авторів – це «житейська комедія під Воплі Відоплясова».

На одній із автобусних зупинок Ніжина провінційний таксист Юра випадково натрапляє на молоду дівчину Свєту. Свєта та її мати спокушають Юру певною сумою грошей на поїздку до Припутнів – забутого Богом і людьми села. Через неймовірний збіг обставин Юра змушений залишитися у Припутнях – тепер взагалі невідомо, коли він дістанеться додому. Лише наступного ранку ми дізнаємося, до чого призвела випадкова зустріч Юри зі Свєтою на автобусній зупинці.

Фільм напрочуд теплий, персонажі виразні й впізнавані. А припутні, між іншим, це також назва диких голубів, що переважно селяться при дорозі. Так само при дорозі, так само невизначені, кумедні й воднчас зворушливі герої фільму Аркадія Непиталюка.

СТОРОЖОВА ЗАСТАВА 

Режисер: Юрій Ковальов 

Із 12 жовтня разом із дітьми можна буде подивитися масштабне, перше у своєму роді для України, фентезі під назвою «Сторожова застава». Поставив стрічку знову ж дебютант Юрій Ковальов. Сюжетна основа – однойменна книжка дитячого письменника Володимира Рутківського. У ній ідеться про підлітка Вітька, якому несподівано випадає перенестися через часовий портал до часів Київської Русі. Там на нього чекають неймовірні пригоди й боротьба за волю та свободу, свою й рідного краю – половцями та нечистою силою. Прикметно, що права на прокат картини вже продано до десятка країн, зокрема, до Франції та Індії.

СТРІМГОЛОВ 

Режисер: Марина Степанська 

«Стрімголов» – так називається психологічна драма також дебютантки Марини Степанської, яка в українських кінотеатрах демонструватиметься з 9 листопада. Світова прем’єра стрічки відбулася влітку на фестивалі класу «А» в чеських Карлових Варах. Фільм ніжний та пронизливий, просякнутий любовним настроєм і тривогою. Це сучасна київська історія, де молоді «негерої намагаються зробити свій вибір в умовах героїчного часу».

КІБОРГИ

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв 

І, зрештою, героїчна драма режисера Ахтема Сеітаблаєва під назвою «Кіборги», прокат якої розпочинається 6 грудня, а це День Збройних сил України. Події для всіх нас пам’ятні, героїчні й трагічні. Сюжет розгортається 2014 року, коли українські воїни самовіддано, ціною власних життів, захищали надважливий об’єкт в умовах нинішньої російсько-української війни – Донецький аеропорт імені Сергія Прокоф’єва. Ця історія, звісно, про війну, але й, передусім, про світоглядний вибір нового українського покоління. Нині ще триває монтаж картини, яка обіцяє стати потужною й особливою подією не тільки кінематографічного, а й всього українського суспільного життя.