7 найкращих фільмів про життя відомих жінок

Дивіться підбірку фільмів про успішних жінок, які залишили свій слід в історії.

Поделиться:

Тендітні та ніжні, чуттєві та пристрасні – усе це про жінок. Будучи емпатами та поціновувачами прекрасного, жінки часто опиняються на хвилях сильних емоцій та переживань. Та це зовсім не означає, що панянок варто асоціювати зі слабкістю та нерішучістю.

Жінки надихають на звершення, вчать бути одночасно прекрасними матерями, дружинами і досягати професійних висот.

Ведучий програми «Арґумент-Кіно» Володмир Войтенко підготував підбірку біографічних фільмів про відомих жінок.

Існує такий підступний кінематографічний хід – це коли в початкових титрах фільму пишуть реченя «засновано на реальній історії», і глядачі або переймаються, або мають перейнятися якоюсь особливою довірою до сюжету, який розгорнеться. Часто спрацьовує, хоча й ніякої реальної історії за тим немає. Та воно й не треба, якщо фільм талановитий, виразний і, як результат, захопливий.

Інша річ, так звані байопіки, себто біографічні фільми, сюжети яких таки направду засновані на подіях із життя відомих, знаменитих, непересічних осіб, які залишили свій непроминальний слід в історії. 

«Джекі» (2016, реж. П. Лараїн).

Кадр із фільму «Джекі»

Незабаром в кінотеатрах покажуть стрічку, присвячену особі Жаклін Кенеді – чи не найтрагічнішої першої леді в історії Америки. Сюжет вибудовується навколо перших днів після вбивства її чоловіка.

Ця неодноразово досліджена в кінематографі подія тепер подається з точки зору самої Джекі. І маємо одну з найвизначних ролей популярної актриси Наталі Портмен, яка змальовує глибокий і деталізований психологічний портрет Джекі Кенеді, але не намагається переконати нас у стовідсотковій його достеменності.

«Клеопатра» (1963)

Кадр із фільму «Клеопатра»

Стрічку знімали аж три режисери (Д. Манкевич, Р. Мамулян, Д. Занук). У ній розгортається історія правління та кохання знаменитої єгипетської цариці. В заголовній ролі тогочасна голівудська зірка Елізабет Тейлор. Стосунки її героїні з Марком Антонієм були продовженням бурхливих реальних стосунків з актором Ричардом Бертоном.

«Евіта» (1996, реж А. Паркер)

Кадр із фільму «Евіта»

Фільм про аргентинську актрису, яка волею долі та завдяки своїй яскравій харизмі стала популярним політиком першої половини ХХ століття. Евіта Перон прожила всього-навсього 33 роки, але її народна популярність виявилася такою великою, що не вщухає й до сьогодні. Створено було навіть мюзикл про її життя, а фільм став його екранізацією. Та й не дивно, що роль Евіти в ньому виконала співачка Мадонна.

«Фріда» (2002, реж. Д.Теймор)

Кадр із фільму «Фріда»

Не забудьмо й про Фріду Кало, відому мексиканську художницю, яка була жінкою не менш знаменитого художника Дієґо Рівери. Їй присвячено не один фільм. У стрічці «Фріда» образ своєї співвітчизниці втілила живописна Сальма Гаєк.

«Жанна Д’Арк» (1999)

Кадр із фільму «Жанна Д’Арк»

Ну й, звісно, це фільм Люка Бессона «Жанна Д’Арк» із Мілою Йовович у головній ролі. Стрічка подає версію життя Орлеанської Діви, одного із символів Франції. Вона сповнена неймовірної людської енергії актриси, яка має українське коріння і народжена в Києві.

«Життя в рожевому кольорі» (2007, реж. О. Даан)

Кадр із фільму «Життя в рожевому кольорі»

Стрічка розповідає про життя одного із вікопомних жіночих символів Франції, але не політичних, а мистецьких, власне, про геніальну співачку Едіт Піаф. Її роль блискуче виконала актриса Маріон Котійяр.

«Коко до Шанель» (2009, реж. А. Фонтен)

Кадр із фільму «Коко до Шанель»

Взагалі, у французів багато жінок, які самі прославилися у світі та прославили тим самим батьківщину. Серед них, безумовно, знаменита дизайнерка Коко Шанель. Як і в більшості видатних жінок, у Коко Шанель непроста, драматична біографія.

Фільм «Коко до Шанель» саме й розповідає про тернистий шлях до успіху. Юну й молоду Коко грає зворушлива Одрі Тоту, яка свого часу засвітилася своєю безпосередністю у фільмі «Амелі».