Неможливо стримати сльози: як пройшов показ документальної стрічки “Довга доба”

Довга доба

“Мені здається, люди відчули те, що потрібно було відчути. І всі були об'єднані”, – Алан Бадоєв на прем’єрі фільму “Довга доба”.

Поделиться:

У п’ятницю, 9 лютого, відбувся допрем’єрний показ фільму Алана Бадоєва та “1+1 Україна”Довга доба. Це документальна стрічка, створена з 12000 історій українців, знятих на телефон у перші дні, місяці повномасштабної війни.

До другої річниці початку повномасштабного вторгнення росії, 24 лютого, о 22:00 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі зможуть зануритися в історії своїх співгромадян, цивільних чоловіків та жінок, військових, медиків, які поділилися своїми спогадами про найважчі миті довгої доби. Фільм показує реальних людей, життя яких перевернув напад країни-агресора.

Редакція сайту побувала на допрем’єрному показі, де зібралися режисер Алан Бадоєв, команда фільму, герої, зіркові гості та ведучі “1+1 Україна”. Фільм розпочався з виступу команди та героїв проєкту.

“Десь півтора року ми відбирали матеріал, передивлялися його, і це було дуже важко. Іноді ми залишали цю спробу на тиждень, може на два. Іноді повертались, іноді плакали, сварились. Але саме герої надихали на те, щоб продовжувати це робити. І зараз я хочу подякувати нашій команді: це 1+1, Badoev Id, Badoev team, Secret Service. Це ті люди, завдяки яким це стало можливим. Це фільм не про режисера, не про монтажера, не про оператора. Цей фільм про всіх нас, про людей, про нашу з вами історію. Кожна людина, котра внесла своїм талантом звучання цього фільму, камертон цього фільму. Я вам дуже вдячний, без вас це неможливо”, – зворушливо прокоментував прем’єру Алан Бадоєв.

Прем'єра "Довга доба"

Перегляд фільму "Довга доба" не залишає байдужим. Глядачі не стримували сліз від побаченого. Це сильна та емоційна хроніка, яка нагадує про непростий час, цінність життя, сім'ї та свободи, а також змушує відчути надію.

За словами Бадоєва, основа всього фільму – історія родини Жуків. Олена та Роман Жуки – подружжя, батьки двох синів Устима і Серафима, які до початку вторгнення жили щасливо та піклувалися збереженнями “Закарпатського моря”. Після 24 лютого Роман вступив до лав ЗСУ. На жаль, боротьба за свободу Батьківщини коштувала йому життя. Олена поділилася історією своєї родини, аби показати важливість сімейних цінностей та нагадати, чим жертвує Україна сьогодні.

“Сім’я є фундаментом міцної країни. Хочеться показати усьому світові, якими ми є насправді, якими цінностями ми живемо й проти чого боремося. Показати сімейні цінності, які були та є важливими для нашої родини, і надихнути інших боротися за це. Я й надалі залишаюся дружиною Романа Жука, тому рішення передати матеріали для фільму приймалося складно. Це величезна відповідальність для мене і водночас велика честь. Роман був неймовірною людиною. Він закохував у себе навіть незнайомих людей за п’ять хвилин. Люди мені досі пишуть, що вони його пам’ятають. Для мене це дуже цінно. Для мене важливо нести світлу пам’ять про нього”, – поділилася Олена Жук.

Алан Бадоєв та Олена Жук

Ще один герой проєкту – командир спецпідрозділу «Стугна» Дмитро Ліньков. 

“У “Довгій добі” – моя історія початку повномасштабної агресії росії, як я пішов воювати. В цей час дружина залишилася окремо. Потім ми одружилися, в нас з’явилися чарівні сини. Це історія боротьби, а також інших військових підрозділу, які показують різні ситуації на фронті. Нам є чим поділитися і хотілося б, щоб ці емоції побачила не тільки Україна, а й весь світ. Це важливий фільм. Вся країна має відчувати та бути в контексті подій, які відбуваються. Бачити, чим живуть військовослужбовці, переживати ті самі емоції, щоб не було розірвання між фронтом та суспільством в тилу”, – розповідає Дмитро.

Герої фільму "Довга доба" та Алан Бадоєв

Після показу фільму зал аплодував стоячи. Не стримуючи емоцій, глядачі плакали та обіймалися. 

"Я бігав між першим та другим залом, дивився на наших героїв. Мабуть, їм найважче це дивитися, тому що люди дивилися їхні історії. Саме це було найскладнішим сьогодні. Коли вони вийшли й обійняли мене, я зрозумів, що все зроблено правильно. Мені здається, що люди відчули те, що потрібно було відчути. І всі були дуже об'єднані, це було для мене найголовніше. Всі були разом та і все.”, – поділився емоціями після показу Алан Бадоєв.

Нам також вдалося розпитали режисера про майбутнє стрічки “Довга доба”, які його подальші плани, та чи побачать фільм його діти.

"До 23 лютого триватиме український кінопрокат, а потім 24 лютого люди зможуть побачити цей фільм саме на телеканалі “1+1 Україна”, – ділиться Бадоєв.

Фільм має благодійну мету — допомогти важкопораненим військовим. Кожен має можливість подивитися стрічку безкоштовно, зробивши донат.

"Я не хотів, щоб цей фільм заробляв якісь гроші, тому що це не мій фільм. Це наша з вами історія, історія цих героїв. Я вважаю, що квиток не повинен нічого коштувати, але кожен може зробити донат і підтримати наших військових. Це дуже важливо”, – каже Алан.

Також Алан Бадоєв планує обов’язково переглянути стрічку у родинному колі з дітьми:

“Мої діти ще не бачили фільм, адже зараз ми не можемо бути разом. Хочу, щоб вони подивилися “Довгу добу” разом зі мною, тому що це буде шокуючий для них фільм. Я хочу, аби в цей момент ми були разом”.

Не пропустіть прем’єру фільму “Довга доба” на телеканалі “1+1 Україна” 24 лютого о 22:00. Разом з партнерами фільму — мережею кінотеатрів Multiplex та monobank — автори стрічки подбали про те, аби її змогли побачити якомога більше людей у різних містах України. Отримавши безкоштовний квиток на кінопоказ “Довга Доба”, кожен українець матиме змогу зробити донат.

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНИЙ КВИТОК: https://dovhadoba.badoevid.com/

Новости по теме