5 добрих історій із тилу, які надихають та додають віри в перемогу

5 добрих історій із тилу, які надихають та додають віри в перемогу

Центр спільних дій упродовж 9 місяців збирав історії про таких людей у подкасті “Один одному”.

Поделиться:

Цього року в українців зимові свята не за замовчуванням, а завдяки Збройним силам. Ці чоловіки та жінки зараз знаходяться у гарячих точках на фронті. Однак за потужною армією має стояти потужний тил - люди, які збирають гроші на спальники та дрони, нагадують про війну іноземцям, допомагають співгромадянам відбудовувати домівки після окупації.  

Центр спільних дій упродовж 9 місяців збирав історії про таких людей у подкасті “Один одному”. Тут розповідаємо деякі з них.  
 
Хлопець із Таджикистану, який співстворив додаток для допомоги українцям 

Некбакт

Некбакт Забіров приїхав в Україну у 2019-му. Тоді він слідкував за президентськими виборами, і його дуже вразило, що будь-хто в Україні може балотуватися та бути обраним без підтасувань результатів. Цього хлопцю бракувало в рідному Таджикистані.  

"Не хочу образити Таджикистан, насправді це гарна країна. Просто вона мені не подобалася в політичному плані. Я сам по собі був із дитинства дуже волелюбним. Бачив у фільмах демократію, теж хотів таку в себе в країні. З цим було багато проблем, бо в Таджикистані своєрідна політика. Коли мені було 16 років, я назбирав грошей і залишив Таджикистан назавжди, досі там не був. Був у Валенсії, на Кіпрі, в Дубліні, багато де. Всюди шукав свій дім і знайшов його в Україні”, - каже Нек. 

Некбакт оселився у Львові, вивчив українську, влаштувався на роботу. Коли на новий дім повномасштабно напала Росія, він теж не стояв осторонь. Хлопець працює в IT-компанії D2. Після повномасштабного вторгнення разом із командою запустив чат-бот Handy Friends у Телеграмі та Вайбері, щоб допомагати українцям за кордоном.  

У чат-боті можна обрати країну, в якій ви опинилися чи плануєте поїхати, та отримати від інших українців юридичну допомогу, пораду, де шукати житло, рекомендацію щодо дитячого садочка в конкретному місті та іншу інформацію.  

“Я був дуже гордий за українців, бо багато запитів були не про отримання біженства, не про допомогу в отриманні грошей біженцям, які давали, наприклад, Польща та Німеччина. Багато запитів стосувалися пошуку роботи, бо наші хочуть працювати. Вони не хочуть, як російською кажуть, бути “нахлєбніками”, - ділиться хлопець.  

Слухайте історію Некбакта та інших людей, які виборюють перемогу на IT-фронті. 
 
Перукарка з Вінничини, яка збирає гроші на коптери  

Тетяна

Тетяна Сініцька з Хмільника на Вінничині - та людина, яка у ваших сторіз в Інстаграмі постійно запитує, чи задонатили ви вже сьогодні військовим. До повномасштабної війни вона стригла людей і ніколи не займалася волонтерством.  

За 10 місяців Таня вже провела понад 20 зборів для Збройних сил, серед яких були автівки та коптери. Вона організовує такі кампаніїмайже нон-стопом, і хоча це дуже втомлює дівчину, вона не зупиняється. 

“Збори зараз йдуть набагато повільніше, ніж на початку повномасштабної війни, але вони йдуть. Люди не забувать, донатять. Можливо, не так активно, як би хотілося. Але я безмежно вдячна людям, які власноруч готують вітамінні смузі, шиють утеплювачі, в’яжуть шкарпетки. Це просто неймовірно”, - ділиться волонтерка.  

Таня дуже активно використовує соціальні мережі й постійно провокує невеличкі акції: наприклад, десятигривневі збори. Якщо кожен підписник надішле 10 гривень, за які вже давно не купиш навіть доброї кави в райцентрі, військові отримають таку важливу автівку чи тепловізор. 

До повномасштабної війни ця цілком “цивільна” дівчина не уявляла, що вона буде їздити на схід та розумітися у видах військової амуніції. А сьогодні вона без перепочинку тримає наш волонтерський фронт.  

Слухайте історію Тані та інших волонтерів Хмільника. 
 
Благодійні стендапи та концерти в Черкасах 

Денис

Доки українці навесні сперечалися, чи можна під час війни ходити на концерти, Денис Гайда в Черкасах вже проводив благодійні івенти та збирав кошти для військових. Зі своєю агенцією “ГайдаFest” він організовував культурні події й до повномасштабної війни, а тепер монетизував цей досвід на користь Збройних сил.  

Разом із командою хлопець провів благодійні концерти, на яких виступили Tember Blanche, Саша Чемеров, Кімната Гретхен. Також ГайдаFest допомогли гурту Kozak System з організацією вуличного концерту, під час якого зібрали 65 тисяч гривень на потреби військових.  

“За концерти під час війни я не сумнівався. А от за стендап ще трохи сумнівався, думав, наскільки це доречно. Але подивився кілька стрімів і зрозумів, що в нас зараз купа нових приводів: ненависть до русні, жарти про волонтерство. Навпаки, треба про це жартувати. Особливо, коли люди масово переходять на україномовний контент. Має популяризуватись не тільки музика, але й стендапи”, - вважає Денис. 

За 9 місяців команда провела 14 благодійних стендапів (таким похвалиться не кожен обласний центр), а 10-30% прибутку з кожної події автоматично перераховувались на потреби Збройних сил.  

Слухайте історію Дениса та інших черкащан, які тримають молодіжний фронт. 
 
Сайт, який агітує іноземців купувати українське 

Анастасія та Антон

Сайт Leleka Support створили київські медійники Анастасія й Антон та харків’янин Руслан. Вони надихнулися акцією міжнародного сервісу бронювання житла Airbnb. Після початку повномасштабної війни іноземці почали масово бронювати житло в Україні без наміру приїхати. Так вони хотіли підтримати українців. Анастасія подумала, що, можливо, в такому разі іноземці захочуть підтримати український бізнес і отримати при цьому якісний товар. Так виник сайт, на якому іноземцям пропонують придбати щось українське.  

“Ми почали писати українським бізнесам, щоб вони надіслали нам позиції своїх товарів. Вони писали: “А ви комісію самі закладете, чи нам закласти?”. Вони були дуже здивовані, коли ми писали, що робимо це некомерційно. Потім бізнеси, які ще не продали нічого через сайт, нам хотіли відправляти подарунки. Ми казали: “Почекайте. Давайте у вас куплять спочатку щось на Leleka”, - розповідає Антон.  

На сайті пропонують придбати різноманітні товари: одяг, іграшки, гастрономію, декор, косметику. Найбільше користуються популярністю серед іноземців шкарпетки з українськими мотивами, прикраси, дерев’яні іграшки та свічки. Чимало покупців на сайті - зі США та Латвії. Близько 20% людей потім повертаються та роблять друге й третє замовлення. 

“Нещодавно у нас було незвичне замовлення. Американський покупець замовив у нас велику кількість товарів - від пледу та подушки до прикрас та шовкової маски. І попросив це доставити персонально близькій людині в Києві. Ми це з радістю зробили. Купили великий дерев’яний хампер, букет в різдвяному стилі з хвоєю, все красиво оформили та відвезли за адресою”, - ділиться Анастасія. 

Leleka - спосіб волонтерства для команди. Сайт не бере з виробників комісії, його єдина мета - зробити так, щоб іноземці дізналися про український бізнес та підтримали його, а значить - економіку та всю країну.  

Слухайте про Leleka та інші важливі проєкти.  
 
Проєкт, який пояснює Україну іноземцям 

Мар'яна

Коли швейцарські парламентарі вирішували, чи ухвалювати санкції щодо Росії, українці готували для них спеціальні бюлетені, в яких пояснювали, чому це важливо. Цим займалася команда проєкту Share the Truth, який разом зі своєю колегою заснувала консультантка з розвитку організацій Мар’яна Завійська.  

Команда формує щоденні брифи з новинами України у сфері безпеки. Їх перекладають англійською та 16 іншими мовами: не лише європейськими, але й японською, китайською, арабською. Їх можна завантажити на сайті у форматі PDF, роздрукувати та роздати іноземцям під час акції, кинути у поштову скриньку, показати сусідам.  

Великою популярністю користується, зокрема, японська версія, оскільки в Японії дефіцит україністів. Замість того, щоб чекати, що про Україну розповість хтось інший, українці розповідають про неї самі.  

“Для багатьох іноземців, Україна - все ще невідома країна. Вони не знають нашого культурного, економічного, історичного контексту. Багатьом треба давати якісь основи. Навіть не надто заглиблюватися в якусь аналітику, а давати основи того, про що ця країна”, - пояснює Мар’яна.  

Тому на сайті розміщують також тематичні буклети, присвячені окремим питанням. Наприклад, про українське мистецтво, енергетику, бізнес.  

Слухайте історію Мар’яни та інших волонтерів. 
 
Подкаст “Один одному” - це волонтерські історії з 24 громад у 14 областях України. Деякі з них від початку повномасштабної війни були в глибокому тилу, але їхні мешканці скоординувалися, щоб підтримати військових та переселенців. Деякі громади пережили облогу або окупацію, а тепер відновлюються та волонтерять. Подкаст можна послухати на Youtube, Apple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, Spotify.  

Епізоди на Apple та Google Podcasts можна завантажити та слухати офлайн, коли не буде світла.

Новости по теме