Акім Галімов у “Реальній історії” розповів усю правду про Крим

Правдива історія Кримського ханства — Реальна історія з Акімом Галімовим

Дізнавайтеся більше про історію Кримського ханства у “Реальній історії” Акіма Галімова.

Поделиться:

Один із прийомів російської пропаганди полягає у міфі про “ісконно рускій Крим”. А ось про те, що насправді Москва понад двісті років була васалом Кримського ханство, а киримли — це етнічність, формування якої зайняло кілька століть, російські історики бажають мовчати. У “Реальній історіїАкім Галімов розповів про неймовірну історію Кримського ханства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як історія російсько-української війни 17 століття перегукується із сьогоденням: “Реальна історія” з Акімом Галімовим

Етнічність кримських татар

Так звані московські “науковці” запевняють, що кримські татари прийшли з монголами на кримські землі лише у 13 ст. Це брехня: формування етносу киримли було довгим та складним процесом. В 11 ст. кочові народи приходять на територію майбутнього ханства. У 13 ст. стається монгольська навала, і в 1242 р. Крим стає улусом — адміністративним утворенням Золотої орди. У Крим переселяються тюркські кочівники кипчаки, а через море приходять ще турки-сельджуки. Ці народи об’єднує спільна релігія — іслам. У процесі змішування багатьох етнічностей формується ядро етносу кримських татар.

Становлення Кримського ханства

Початок 15 ст. характерний занепадом Золотої орди та розвитком кримської знаті. Сили набуває Велике князівство Литовське. Знать Криму хотіла скористатися занепадом орди та утворити власну державу. Щоб закріпити статус правонаступник Золотої орди, було вирішено поставити на чоло нової держави нащадка Чингісхана. Ідеального кандидата знайшли саме у Великому князівстві Литовському — ним був син монгольського емігранта Хаджі-Гірей. У 1441 р. киримли вкладають взаємовигідний союз із Великим князівством Литовським. Утворюється нова держава — Кримське ханство. Хаджі-Гірей стає першим ханом та зачинателем правлячої династії Гіреїв. За його правління держава була процвітаючою, не вела загарбницьких військ і вміло захищала свої землі. 

Залежність від Османської імперії

У 15 ст. Кафа була найбільшим торговим містом. Тут продавали вишукані коштовності, а також мали найбільший ринок рабів. Загалом, місто було культурним та навчальним центром, у якому мирно співіснували різні релігії та народи. Не дивно, що таке місце привернуло увагу османів. В 1475 р. вони грабують Кафу. Звідти вони привозять особливого полоненого — сина Хаджі Менґлі-Гірея, якого скинули з престолу. У полоні Менґлі проводить 3 роки, і за цей час Крим часто спустошують під неумілим правлінням Нур-Девлета, брата Менґлі. Кримська знать буквально благає султана повернути Менґлі аби знову зробити його ханом. Султан погоджується, але є умова: у 1478 р. за договором Крим стає васалом Османської імперії. Через це турецькі пограбування частішають, а торговельні шляхи в морі стають небезпечними. Торгівля занепадає, і це дає початок татарським набігам на сусідні українські землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бідолашна дівчина з тяжкою хворобою і без удачі в особистому житті": чому ми маємо хибне уявлення про Лесю Українку (“Реальна історія” з Акімом Галімовим)

Як кримці Москву палили

У 1502 р. Менґлі розбиває військо останнього правителя орди. Кримське ханство офіційно стає правонаступником Золотої орди. Воно закріплюється на території Криму, частини Херсонщини та Запоріжжя, південній Донеччині та Луганщині, а також на північній Кубані. Колишні улуси монголів стають васалами кримського хана, серед них — Московія. Кордони московської держави розширюються, її вплив росте, і цар Іван Грозний відмовляється платити данину. За такий непослух, а також за нахабство російського царя здійснювати набіги на Крим, у 1521 р. хан Девлет-Гірей йде на Москву. Місто спалюють, а Московія ще 200 років буде зобов’язана платити данину кримському хану. 

Козацько-татарський союз

Цікавими були відносини козаків з кримськими татарами. Попри те, що козаки оселилися у степах, щоб захищати свою землю від набігів, вони не були просто ворогами. Так, на початку 17 ст. через посуху отаман Іван Сірко дозволяє татарам кочувати на українській території. Кримці активно продавали козакам сіль, а козаки дозволяли випасати татарських коней на своїх землях. 

Знаковим у козацько-татарських стосунках став 1623. Турецька сторона неодноразово порушувала раніше укладену угоду, і в один з таких випадків посилає військо яничарів на Крим. Тоді ж шторм випадково викидує козацьку флотилію біля кримського узбережжя. Козаків спочатку беруть у полон, проте хан Мехмет III пропонує співпрацю: він відпустить бранців, якщо козацьке військо допоможе відбити турків. Цей союз стає вибуховим: турецьке військо було розтрощене. Згодом був укладений договір між ханством та реєстровим козацтвом
Після цього козаки та киримли мали ще багато спільних битв. Цей союз у 1648 р. був підкреслений Бахчисарайським договором, який допоміг Богдану Хмельницькому утворити Гетьманщину.

Ліквідація Кримського ханства

Урешті-решт і козацьку, і кримську держави понівечила Російська імперія. Так, у середині 18 ст. знищують Запорізьку Січ та гетьманство. У 1782 р. російські солдати під приводом придушення повстання заходять у Крим, і більше звідти не йдуть. У 1783 р. Катерина ІІ офіційно ліквідовує Кримське ханство.

Цю історію не надрукують в російських підручниках. Те, що Кримське ханство було сильною державою, яка кілька століть тримала Москву під своєю владою, не вписується в ідеальну картину “подарованого” Криму. Киримли — народ з довгою та багатою історією, яку кожному українцю необхідно знати без призми пропаганди. 

Дивіться повний випуск “Реальної історії” про Кримське ханство:

Новости по теме