Часті помилки інвесторів-початківців: Огляд від «Фрідом Фінанс Україна»

Часті помилки інвесторів-початківців: Огляд від «Фрідом Фінанс Україна» | 1+1
Фото: freepik.com

Дізнайся, яких системних помилок припускаються інвестори-новачки на фондовому ринку.

Поделиться:

Експерти ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» поділилися досвідом, які кроки можуть стати хибними на початку інвестиційної діяльності, а також дали поради щодо вирішення найпоширеніших помилок.

#1 Чекати на миттєвий прибуток

Деякі новачки приходять на фондовий ринок з бажанням заробити легкі гроші. Але швидке збагачення немає жодного відношення до біржі. На який дохід може розраховувати інвестор? Згідно зі звітом банку Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2015, середня прибутковість (мінус інфляція) американських цінних паперів у період з 1900 по 2014 рік склала 2% для облігацій і 6,5% для акцій. Тому не варто очікувати, що можна стабільно роками заробляти десятки відсотків.

Обираючи фінансовий інструмент, варто дивитися не лише на дохід. Актив оцінюють також за ризиком втрати капіталу й ліквідністю.

#2 Інвестувати в один фінансовий інструмент

Неправильно сформований інвестиційний портфель – небезпека втрати капіталу. Він має бути складений таким чином, щоб прибуток від п’ятої частини міг перекрити збитки від інших інвестицій. Правильна стратегія – тримати в акціях не більше 25% заощаджень. Решту – в облігаціях та інших активах.

У період економічного зростання експерти радять купувати облігації, а в момент спаду – акції. Подібну стратегію використовує Ворен Бафіт.

#3 Співпрацювати з ненадійним брокером

Недосвідченим інвесторам дуже важливо діяти з мінімальними ризиками. Тому варто знайти надійного брокера. Найважливіший критерій вибору інвестиційної компанії – наявність ліцензії. «Фрідом Фінанс Україна» – частина міжнародного холдингу Freedom Holding Corp, який 15 жовтня 2019 року вийшов на американську біржу NASDAQ. ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» має державні ліцензії на дилерську, брокерську та депозитарну діяльність.

Якщо відсутнє розуміння, які вкладення успішні, а які — провальні, слід шукати посередника, що додатково надає аналітичні послуги. Не варто економити на порадах фахівців, адже іноді це допомагає заощадити значні кошти.

#4 Не розбиратися у фінансах

Ефект Даннінга-Крюгера: що менше ти маєш знань у певній галузі, то більш самовпевнений у прийнятті рішень. Для фондового ринку це неприйнятно. Слід постійно вчитися: підписатися на спеціалізовані онлайн-ресурси, відвідувати лекції та вебінари з інвестування, слухати поради експертів.

#5 Не інвестувати після провалу

Нерідко після одного невдалого вкладення новачки перестають інвестувати. Але експерти зазначають: не вкладати накопичення набагато ризикованіше, ніж вкладати. Якщо ти не інвестуєш, то гарантовано залишишся без фінансів. Скільки грошей не було б, вони рано чи пізно закінчаться.

Потрібно скласти довгостроковий інвестиційний план на 5-20 років. Він усуне зайві емоції та додасть внутрішньої мотивації. Загалом експерти люблять повторювати, що невдалих інвестицій не буває: ти однаково щось отримуєш: або прибуток, або досвід.

Новости по теме