Чому вкрай важливе персоналізоване лікування онкозахворювань

Чому вкрай важливе персоналізоване лікування онкозахворювань

Над цим важливим аспектом уже працюють в Україні.

Поделиться:

Зіткнувшись з онкологічною хворобою, кожен бажає отримати якнайкраще лікування. Тим паче, що це складний процес, який крокує нога в ногу з певними ризиками.

Вимоги до виготовлення онкопрепаратів для хіміотерапії значно вищі, ніж до виробництва звичайних ліків. Також важливо враховувати не лише якість лікарських засобів, а й вид самої пухлини та індивідуальні особливості пацієнта, як ось антропометричні, генетичні…

Зауважимо, що цитостатичні (протипухлинні) препарати вимагають дуже точного дозування та супроводу висококласних фахівців, адже мають високий ризик розвитку побічних реакцій. Саме з дозами і можуть виникнути проблеми. Так, фарміндустрія навчилася виготовляти ліки зі стандартним дозуванням, але в такому разі складно врахувати особливості організму конкретного онкохворого. Тому вкрай важливим є сучасний підхід — розвиток персоналізованої медицини, яка передбачає приготування лікарських засобів відповідно до особливостей пацієнта. Це підштовхнуло до відродження аптечного виробництва в межах компаундинг-центрів, у яких виготовлення препаратів відбувається за наявності індивідуального рецепту.

Компаудинг (від англійського compounding — готувати, складати) — це доведення концентрату лікарського засобу до готової для введення пацієнту форми і дотримання індивідуальної дози. Також важливо, що препарати видаються онкохворому в кількості, передбаченій на курс лікування.

Така практика розвинута в США, Канаді, Японії, країнах ЄС. Натомість на теренах України, на жаль, майже немає аптек, які спроможні виготовляти складні, індивідуальні рецепти. Тож, з метою впровадження міжнародного передового досвіду у сфері персоналізованої медицини був створений високотехнічний компаундинг-центр Хемотека.

У загальнодоступному Державному реєстрі Держлікслужби тільки цей виробник послідовно реєструє потрібні для онкохворих пацієнтів субстанції із зазначенням виробника, країни походження та терміну придатності. Власне, з цих сертифікованих субстанцій діючої речовини (компонентів для виготовлення персоналізованих препаратів) лабораторія Хемотеки і виготовляє індивідуальні лікарські засоби. При цьому враховуються кількість препарату рівно на курс лікування, визначений онкологом. Якість і контроль — передусім, тому діючі речовини випускаються відповідно до суворих міжнародних стандартів GMP і FDA.

Прикметно, що фахівці лабораторії «Хемотеки» вивчають ефективність нових субстанцій, а також працюють над розвитком перспективних напрямків у боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Не менш важливий і заразом привабливий той момент, що виробництво готових до введення препаратів дозволяє знизити вартість для кінцевого пацієнта. У вартість готової продукції врахована лише націнка Хемотеки. Натомість ціна препаратів зарубіжного виробництва складається з націнки виробника, дистриб’ютора й аптеки. Додатково витрати покупця скорочує

і відсутність невикористаного залишку препарату, оскільки ліки готуються виключно на курс лікування.

Віриться, що практика персоналізованої фармації набуватиме розвитку в Україні та дозволить мінімізувати ризики складних побічних реакцій, а кожен пацієнт зможе розраховувати на максимальний ефект від лікування.

Новости по теме