Дмитро Комаров порівняв Індонезію з кам'яним віком

Дмитро Комаров порівняв Індонезію з кам'яним віком

6 жовтня Дмитро Комаров повернувся з Індонезії, де знімав новий сезон програми "Світ навиворіт". Подорож тривала 4 місяці

Поделиться:

6 жовтня Дмитро Комаров повернувся з Індонезії, де знімав новий сезон програми "Світ навиворіт". Подорож тривала 4 місяці. За цей час Дмитро й оператор Олександр привезли рекордну кількість записів – 500 годин відео.

Ведучий дуже засмаг і помітно схуднув. Тож не дарма в аеропорту "Сніданок з 1+1" зустрічав його бутербродами з чорного хліба і сала, і теплими в'язаними шкарпетками.

"Це була найдовша і найтяжча експедиція в історії нашої програми. І якщо, зазвичай, ми не хочемо їхати, то цього разу ми хотіли як найшвидше повернутися додому", - сказав Комаров.

За цей час хлопці встигли вивернути навиворіт всю Індонезію. Разом із папуасами вони будували будинки на деревах на 30-метровій висоті, при цьому запевняли, що місцеві жителі, роблять це без найменшої страховки, стрибаючи з гілки на гілку, як мавпи. Жили в джунглях без світла, електроенергії й Інтернету, повністю відірвані від цивілізації. Їли коржі із серцевини пальмового дерева, а замість м'яса ласували живими хробаками…

Місце, в якому проходили зйомки нового сезону "Світ навиворіт", відкрилося для цивілізації в той час, коли закінчилася Друга світова війна. Тоді місцеві папуаси вперше побачили білу людину і зрозуміли, що за межами їхнього лісу ще є життя. Велика частина людей продовжує жити за старими звичаями, будувати житла на деревах, щоб захистити себе від інших племен, не покидаючи своєї території. Тож для наших туристів Індонезія здалася кам'яним віком.

"Ми були в курсі тих подій, які відбувалися тільки в нашому лісі, а що відбувалося в сусідньому лісі ми не знали. Такого ми ще не робили", - розповідає Дмитро.

Щоб пізнати, чим і як живуть тамтешні мешканці, українці спускалися в серце діючого вулкану і разом з папуасами видобували сірку, мотузками витягували нафту на поверхню, працювали в шахтах, де видобувають діаманти, навіть знайшли поклади справжнього золота. І за традиційними методами добули пів грама цінної сировини.

Папуасів Комаров називає дуже привітними і доброзичливими людьми, які готові зробити для тебе все що завгодно, при цьому половина за гроші, а половина - безкоштовно. Бо коли уже починалося здирництво, то вони не зупинялися, поки кишені в наших героїв не лишалися порожніми.

"Папуаси діляться на 2 категорії. Перша - це папуаси, які вже живуть в туристичних містах з багатьма хмарочосами, куди приїжджають багаті туристи, адже бідним туристам там робити немає чого. Це туризм для еліти і там все коштує тисячі доларів. Якщо їхати до людожерів, то менше 10 тисяч доларів турист не зможе витратити. В туристичних місцях папуаси націлені тільки на гроші. З тебе беруть гроші за кожен рух, за кожен крок, за кожен подих. За те, що ти ходиш по їхній землі, дихаєш їхнім повітрям, топчеш їхню траву. При цьому різницю між 100 і 1000 доларів вони не відчувають, бо і витрачати ці гроші в них немає на що, тільки на сигарети. Друга категорія папуасів поки що тільки мріє стати туристичною. В цьому районі туристів майже немає. За рік приїжджає декілька людей. При цьому папуаси продовжують жити на деревах", - ділиться враженнями Дмитро.

До деяких віддалених племен, ведучий зізнається, доводилося добиратися дві доби на моторному човні, а потім ще тривалий час йти пішки болотами, де без гумових чобіт ніяк не обійтися.

Джунглі зустрічали українську знімальну групу не завжди привітно. Уже в перші дні перебування в Індонезії Комаров став жертвою місцевих крадіїв і потрапив у ДТП. Подорож опинилися під загрозою, коли Дмитро зламав пальця на нозі, а через тривалі зйомки у воді в оператора Олександра розвинулася жахлива гангрена. Але команда "Світу навиворіт" впоралася і з цим. Проте про найнебезпечніші історії Дмитро розповідати поки що відмовляється. Каже, треба спочатку батьків підготувати до такого екстриму…

На пам'ять про Індонезію Дмитро Комаров привіз катеку – місцевий чоловічий одяг, чохол для полових органів. Його ведучий зробив власноруч з гарбуза, знімаючи про це репортаж. Кам'яний молоток ручної роботи, який є в кожного місцевого папуаса невід'ємною атрибутикою. Пів грама золота, видобутого своїми руками, кокос з місцевих пальм, індонезійські каву і чай.

Індонезійські пригоди Дмитра Комарова дивіться вже незабаром в програмі "Світ навиворіт" на 1+1.