Коли садити тюльпани навесні, і як це правильно зробити

Коли садити тюльпани весною: поради, як це правильно робити
Freepik

Поради, як правильно виростити тюльпани навесні

Поделиться:

Тюльпани - головні весняні квіти. Вони є символом свята 8 березня, ніжності і краси. А клумба, прикрашена тюльпанами є справжньою гордістю будь якого парку або саду. Та як виростити яскраві та пишні тюльпани, що будуть квітнути довго? 

Коли садити тюльпани? 

Тюльпани зазвичай саджають восени задля того, щоб цибулини загартувались  у грунті і краще проростали навесні. Втім навесні їх теж можна садити, головне - дотримуватись всіх порад, що допоможуть виростити гарні квіти. 

Період посадки тюльпанів варто планувати на середину березня. Важливо, щоб земля нагрілася до температури не менше 9 градусів. А місце посадки повинно постійно бути під сонцем, мати хороший простір. Садити тюльпани бажано там, де квітки не підпадатимуть під сильний вітер. 

Як підготувати цибулини? 

Якщо цибулини були придбані у спеціалізованому магазині, вони не підлягають додатковій підготовці. Якщо ж були зібрані з клумби, то їх необхідно попередньо занурити у холодильник на добу для загартовування. Важливо не класти цибулини у морозильну камеру. Температура не повинна бути нижче 0 градусів. Далі їх бажано обробити засобом проти шкідників і хвороб. Перед посадкою цибулини необхідно ретельно перевірити на наявність гниття та пошкоджень. Якщо вони є, та саджати їх не варто. Додатково треба почистити цибулини від лушпиння. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на березень 2024: сприятливі дні місячного календаря садових робіт

Як підготувати ґрунт?

Для добрива на ділянку краще використовувати перепрілий компост, гумус або мінеральні добрива. Земля має бути мʼяка, тому ґрунт бажано перекопати і розбити всі грудочки. 

Як садити? 

Викопувати ліньки треба з відстанню у 10 см між кожною квіткою. Викопувати борозди потрібно відповідально, адже є ризик що рослина пересушиться, якщо буде надто високо. Є і ризик того, що тюльпани погано проростуть у разі надто глибокого занурення цибулини. Орієнтуватись необхідно на розмір цибулини: для маленьких викопувати ямки у 5 см глибиною, а для великих на 10 см. Для дренажу можна використати пісок, покривши лунки шаром у 2-3 см. 

Після викопування треба полити борозди водою і покласти в кожну по цибулині вістрям угору. Акуратно засипавши землею обовʼязковою задачею є розрізняти граблями ділянку посадки. 

Догляд після посадки

Перші паростки мають зʼявитись через 3 тижнів після посадки тюльпанів. Відтоді треба на постійній основі прорихлювати ґрунт для того, щоб коріння мало доступ до повітря. Принести шкоду майбутнім людям квітам можуть бурʼяни, що проростатимуть на цих ділянках. Він них необхідно оперативно позбавлятися. Для запобігання пересушення землі, регулярно треба поливати верхній шар садіння, а коли зʼявиться квітка - додавати корисні добрива. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі дати для приготування розсади томатів у 2024 році

Новости по теме