Команди 1+1 media, WAW та МКІП закликають плюсувати українську в Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови: команди 1+1 media, WAW та МКІП закликають плюсувати українську

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день рідної мови.

Поделиться:

Щорічно, 21 лютого, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди команди 1+1 media, WAW та МКІП випустили спеціальне відео із серії тематичних відеороликів, що закликають плюсувати українську. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Емоційний зв’язок з російською мовою можливо подолати лише через просвіту», – амбасадор «Плюсуй українську» Андрій Шимановський в ефірі «Сніданку з 1+1»

У тематичному відеоматеріалі розповідається про те, скільком розмовним мовам світу загрожує зникнення. Зокрема, розкривається головна причина їх зникнення – носії перестають спілкуватися своєю рідною мовою. 

«Кожні десять років ЮНЕСКО публікує перелік мов, яким загрожує зникнення. На жаль, українська мова колись теж була у цьому переліку. Тож для того, аби не втратити нашу національну ідентичність, назавжди відмежуватися від ворога, ми в 1+1 media спільно з  WAW та МКІП закликаємо плюсувати українську вже сьогодні. Міжнародний день рідної мови — слушна  нагода для цього», – зазначають в 1+1 media. 

До того ж творці відео пригадали, як сторіччями українців виборювали своє право говорити українською, процитувавши уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня:

«Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема». 

Нагадаємо, що тематичні відеоролики, створені командою WAW: альтернативне медіа, доступні до перегляду та поширення на YouTube-каналах: 1+1 media, 1+1, ТСН. А також у соціальних мережах Instagram та Facebook – WAW, МКІП, 1+1 та 1+1 media. Ключова мета роликів, які щодватижні публікуються на Digital-майданчиках та транслюються на телебаченні – ввести поняття «інформаційна гігієна» при споживанні контенту серед українців та продемонструвати, як якісно може змінитися життя кожного, якщо почати розмовляти українською чи всіляко покращувати свої знання мови. 


Довідка 

7 лютого група 1+1 media анонсувала запуск проєкту «Плюсуй українську», спрямований на популяризацію української мови та культури, викорінення російського контенту з медіаполя та формування звички спілкуватися як вдома, так і в інших сферах життя українською. Проєкт буде реалізовуватися протягом 2023 року разом з WAW: альтернативне медіа та за підтримки МКІП.

Основні майданчики проєкту – Facebook та Instagram 1+1 media, 1+1, WAW та МКІП, YouTube 1+1, сторінка проєкту в TikTok, сайти ТСН.ua, УНІАН, Главред та 1+1, телеканали 1+1 Марафон, 1+1 Україна, ТЕТ та ПЛЮСПЛЮС

Новости по теме