Найдавніші замки України: прогулянка історичними пам'ятками, які варто побачити

5 найдавніших замків України: фото
wikipedia

5 дивовижних фортець України, що збереглися донині.

Поделиться:

Ці старовинні споруди стоять на українських землях сотні років, а інтерес до їх таємничої історії та специфічної архітектури не стихає. Ми зібрали 5 найдавніших фортець, що збереглися по сучасний день. Кожний замок має унікальні передумови створення, стиль проєктування та історичні деталі. 

Замок Любарта

Замок Любарта, Луцька фортеця або ж Замок трьох князів — такі назви зазвичай фігурують в згадках про цю унікальну памʼятку. Замок був побудований у Х столітті. За легендою Любарт — тогочасний правитель князівства Литовського, задумав побудувати палац на честь своєї коханої. Жінка померла і князь вже хотів зупинити будівництво, але вирішив довести справу до кінця. У стінах будівлі відвідувачі часто залишали на згадку свої підписи. Сестра Лесі Українки — Ольга Косач теж колись розмістила свій автограф. А фотографію фортеці можна побачити на купюрі 200 гривень. 

Замок Любарта фото

Фото: wikipedia

Меджибізький замок

Фортеця Меджибіж розташована у Хмельницький області. Вона стоїть поміж двох річок — Буг і Бужок, через це має особливу форму — продовженого трикутника. Вперше поселення згадується у 1146 році. Але з приходом до господарювання гетьмана Миколи Сенявського, фортецю капітально реконструювали, звівши міцні укріплення. А сам маєток став повноцінним палацом у стилі ренесансу. Наразі у замку діє музей з численними памʼятками історії України періоду середньовіччя, Київської Русі та навіть збережені атрибути життя трипільців.

Меджибізький замок

Фото: wikipedia

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

Ужгородський замок

Колись будівля була деревʼяною фортецею і належала словʼянському поселенню — білим хорватам. Після набігу татар, замок зміцнили камʼяними укріпленнями. Палац має цікаву легенду про доньку графа Другета. Найпопулярніша версія розповідає про воєводу сусідніх земель що жадав захопити замок. Він переодягнувся на незнайомця і прибув до Ужгорода. Там познайомився з донькою графа, в яку згодом закохався. Дівчина відкрила обранцю всі секрети замку і головною з них стала таємниця про підземні ходи. Батько, довідавшись про це, наказав стратити чоловіка, а доньку замурувати в стінах замку. 

Ужгородський замок

Фото: wikipedia

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психіатрична лікарня на місці розкішного палацу: Акім Галімов розповів про історію замку Радзивилів

Генуезька фортеця

Знаменита памʼятка міста Судак знаходиться на території тимчасово окупованого Криму. Основи фортеці заклали римляни у IV столітті. Генуезці, захопивши місто у 1365 році, побудували з попередніх камʼяних укріплень повноцінний захисний комплекс. Замок, не дивлячись на специфічне географічне положення, не зазнав руйнувань від природних катаклізмів. Все через унікальний матеріал, що склеював стіни. Але згодом люди стали розбудовувати фортецю, розкрадавши матеріал для власних потреб. 

Генуезька фортеця

Олеський замок

Олеський замок у Львівській області виник у 1327 році. Він належав відомому князю Юрію Львовичу — сину Лева Галицького. Ця споруда овальної форми деякий час була кордоном між трьома королівствами — Польським, Литовським та Угорським. Кожна з них старалась захопити замок у свої володіння. Усередині будівлі міститься глибокий колодязь, через який утікали вʼязні. У 19 столітті палац пошкодив землетрус, а в 1956 сюди вдарила блискавка. Зараз тут знаходиться одна з секцій Львівської галереї. А прикрашає її на весь світ відома картина «Віденська битва» Мартіна Альмонте. 

Олеський замок

Фото: wikipedia

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прокляття" козацького роду на Сумщині: історія маєтку Галаганів в "Українські палаци. Золота доба"

Новости по теме