«Освіта — це фундамент виживання нашого народу», — ведуча 1+1 Марафон і ТСН Наталія Мосейчук про фільм «Стрічка часу»

Український фільм "Стрічка часу" під час війни виграв нагороду Eurimages New Lab Outreach Award.
1plus1

Український фільм "Стрічка часу" під час війни виграв нагороду Eurimages New Lab Outreach Award.

Поделиться:

Документальний фільм про освіту під час війни «Стрічка часу» режисерки Катерини Горностай отримав нагороду Eurimages New Lab Outreach Award у розмірі €30,000. Над стрічкою працює громадська спілка «Освіторія» спільно з виробничою компанією «2Брейв Продакшнс» у межах національної премії Global Teacher Prize Ukraine, незмінною кураторкою якої є ведуча 1+1 Марафон і ТСН, інтерв’юєрка Наталія Мосейчук. 

Фільм демонструє вплив повномасштабної війни на освіту, на життя учнів і вчителів. За словами голови спілки Зої Литвин, фільм — це не лише хроніка навчання у війні, а ще й

«Інструмент, який має показати світовій спільноті, що освіта — надважлива сфера, і що українськи учні та вчителі роблять все можливе і неможливе, щоб продовжувати навчати і навчатися, в тому числі на прифронтових та деокупованих територіях». 

Кадри з майбутнього документального фільму можна побачити в офіційному тизері до премії для вчителів Global Teacher Prize Ukraine 2023.

«Освіта — це фундамент виживання нашого народу. Важливо не забувати про неї, особливо — під час війни. А ще, хочу нагадати, що у нас триває збір анкет педагогів для участі у Global Teacher Prize. Обов’язково подавайтеся та розповідайте свої історії — бо кожна з них цінна!», — прокоментувала Наталія Мосейчук. 

CPH:Forum, індустріальна секція міжнародного фестивалю документального кіно CPH:DOX, фінансує креативні, ризиковані і візуально сильні кінопроєкти документального жанру. Члени журі відзначили «Стрічку часу» як фільм з високою кінематографічною якістю, який уникає традиційних наративних структур.

«Цей фільм подає відтінений образ життя у розірваній війною країні, і ми сподіваємося, що ця нагорода допоможе йому знайти широку міжнародну аудиторію», — додали вони. 

«Пітчинги це завжди стресово, бо від них залежить наскільки голосно прозвучить на фестивалях майбутній фільм. Але зараз, під час широкомасштабної війни відповідальність зросла в рази, ще й тому що документалістика має просвітницьку функцію. Кожна можливість поїхати закордон і показати там кавалок документального матеріалу про українську сучасність — це важливий інструмент впливу, заохочення людей цікавитись Україною, співпереживати і допомагати їй. Тим більше що наш проект має цікавий кут зору на війну: ми її не показуємо в кадрі, але вона відображається в кожній повітряній тривозі, в кожному бомбосховищі, в кожному обличчі дитини чи вчителя української школи», — говорить Катерина Горностай.  

Хронометраж фільму «Стрічка часу» – 90 хв. Реліз фільму заплановано на початок 2025 року.

Новости по теме