Російський офіцер у зоні АТО врятував українців від смерті

Російський офіцер у зоні АТО врятував українців від смерті

Про це розповів військовий лікар Всеволод Стеблюк в ефірі проекту "Хоробрі серця" на каналі "1+1".

Поделиться:

Близько 90 поранених українських бійців вдалося вивезти з "Іловайського котла" завдяки сприянню невідомого російського офіцера, пише tsn.ua. Про це розповів військовий лікар Всеволод Стеблюк в ефірі проекту "Хоробрі серця" на каналі "1+1".

В "Іловайському котлі" Стеблюк вижив дивом. Він їхав у складі колони українських військ, коли ворог відкрив прицільний шквальний вогонь. Після масованого обстрілу почали лунати одиночні постріли - це добивали поранених.

"Нам хотілося вижити. Коли ми там лежали, то всі думали про те, що нас вдома чекають, що рано помирати молодими, що можна ще дуже багато зробити", - згадав свої відчуття Стеблюк і зізнався, що водночас і він, і його товариші були готові себе вбити, аби не потрапити до полону.

Разом зі ще кількома вцілілими побратимами Всеволод дістав гранати, щоб підірвати себе. Але в якийсь момент помітив неподалік російського офіцера.

"Він виявився кадровим військовим. Десантник, для якого поняття честі - не порожні слова. Тому у нас була угода, що я забираю всіх поранених, яких зможу знайти. В першу ніч було 17 осіб", - розповів Стеблюк.

Усіх поранених росіяни забрали у своє розташування. Наступного дня офіцер дозволив Стеблюку поїхати в найближчий населений пункт - там опинилися ще десятки поранених українських бійців. За словами Всеволода, його та вцілілих українців спочатку планували розстріляти. Але завдяки особистому авторитету цього офіцера їх все-таки залишили живими.

"Цей комбат сказав: "Док, якщо ти вижив в тому, що сталося, тебе Бог у чоло поцілував. Не моє право тебе розстрілювати", - переповів Стеблюк.

Цей же невідомий офіцер вів переговори з блокпостами бойовиків, щоби всіх поранених можна було евакуювати на українську сторону.

Детальніше про нетиповий на війні випадок дізнавайтеся у відео:

У рамках проекту "Хоробрі серця" команда "1+1" організує прямий збір коштів на обладнані сучасним реанімаційним устаткуванням машини швидкої допомоги. Ми плануємо зібрати 5 мільйонів гривень, щоб передати в зону АТО щонайменше десять таких машин. Хоробрі серця - це герої, яких не побачиш у кіно. Це герої, яким можеш допомогти ти на http://horobri.1plus1.ua/

А долучитися до створення кодексу "Хоробрих сердець" можна на сайті serce.1plus1.ua. Це майданчик, на якому кожен може висловити свою шану і повагу до людей, які проявили героїзм під час подій на сході України.