Поради Лесі Матвеєвої: Що робити, якщо дитина відмовляється йти до школи

Поради Лесі Матвеєвої: Що робити, якщо дитина відмовляється йти до школи

Психолог і ведуча програми "Одруження наосліп" (1+1) Леся Матвєєва радить бути уважною до дитини, не критикувати й ніколи не дивитися на неї "звисока".

Поделиться:

Якщо дитина не хоче йти до школи, перше, що треба зробити, - визначити причину, переконана психолог і ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва.

Як налагодити контакт із малечею, із чим пов'язане небажання сина чи доньки вирушати до навчального закладу, зірка розповіла на шпальтах ivona.bigmir.net. Насмперед, Матвеєва дала поради батькам.

Один із найважливіших елементів у стосунках не лише з дітьми, але й взагалі між людьми – повага. Якщо дитина відчуватиме, що ви зважаєте на її думку, любите і підтримуєте її, вона довірятиме вам та завжди залишатиметься відкритою для вас. Цікавтеся не тільки її звичайним життям, але й душевним станом. Розмовляйте з нею про її переживання. Це важливо.

Небажання йти до першого класу, як правило, пов'язане зі страхом невідомості, нового оточення, розлуки з мамою. Дитині важливо розуміти, для чого вона йде до школи, що вона там робитиме, тому необхідно готувати дітей до школи не тільки розумово, а й психологічно.

Ще одна причина, через яку першокласник може не хотіти відвідувати школу, - це відсутність інтересу до самого навчання. Таке трапляється, коли дитину готують до школи настільки інтенсивно, що їй стає нецікавий матеріал, який вона вже давно опанувала.

Розмовляйте з дитиною про школу, до якої вона піде, розкажіть їй, як відбуватиметься навчальний процес, скільки нових друзів вона зможе там зустріти. Відвідайте з нею школу заздалегідь, огляньте її, подивіться майбутній клас.

Розкажіть про свій шкільний досвід, згадайте цікаві та смішні історії зі свого шкільного життя. Тільки не перестарайтеся, перелічуючи всі переваги школи. Завищені очікування можуть викликати розчарування реальною шкільною атмосферою.

Перед тим, як йти до першого класу, бажано відвідати фахівця-психолога, який допоможе визначити психологічну готовність до школи. Це дуже важливий момент.

Якщо дитина не готова, краще відкласти вступ на наступний рік. Дитина багато не пропустить, а ось своє психологічне здоров'я збереже. Інакше їй буде складно адаптуватися в школі, і бажання туди ходити може взагалі зникнути.

Ще однією причиною небажання йти до школи може бути відставання у вивченні матеріалу. Це відбувається, якщо учень пропустив кілька уроків. І тепер через таку прогалину не в змозі добре опанувати новий матеріал. Цей момент важливо не проґавити. Запропонуйте дитині свою допомогу або разом вирішіть, як можна цю ситуацію виправити. Наприклад, візьміть кілька уроків у репетитора або попросіть вчителя допомогти.

Конфлікт з однокласниками теж може сильно впливати на бажання ходити до школи. Не залишайте цю проблему без уваги.

Конфлікт може також виникнути і з учителем. Учитель – доросла людина. Тут ваша допомога й порада будуть просто незамінними. Дитина може мати ще не достатній досвід, щоб самостійно виходити з конфлікту з дорослою людиною. Вирішіть разом, що можна тут зробити. Якщо дитині потрібна ваша підтримка, запропонуйте поговорити з учителем разом із вами. Тільки разом - не означає, що ти це зробите ви замість неї!

На жаль, іноді трапляються ситуації, коли ініціатором конфлікту стає сам учитель. Звичайно ж, це не педагогічно, і дитина не повинна від цього страждати. Важливо пояснити дитині, що ніхто не має права її ображати, принижувати або завдавати їй фізичної шкоди!

Не залишайте проблеми без уваги. Підтримуйте постійний контакт із дитиною. Тоді ви зможете уникнути багатьох неприємностей і допоможете своїй дитині вирости сильною та впевненою в собі особистістю.

Програму з Лесею Матвеєвою "Одруження наосліп" дивіться уже сьоогодні о 22:00 на "1+1".