У Києві стартувала виставка World Press Photo 15 (ФОТО)

У Києві стартувала виставка World Press Photo 15 (ФОТО)

10-30 червня 2015 у Києві проходить виставка престижного міжнародного конкурсу фотожурналістів World Press Photo 15. 

Поделиться:

10-30 червня 2015 у Києві проходить виставка престижного міжнародного конкурсу фотожурналістів World Press Photo 15. 9 червня, у Національному музеї Тараса Шевченка, відбулося урочисте відкриття, ведучою якого стала Наталія Мосейчук

Виставка відбувається за підтримки Посольства Королівства Нідерландів, Італії та Швеції. Свої вітальні слова сказали: Гері Вілемс – Тимчасовий Повірений Королівства Нідерландів в Україні; пан Романо Фабріціо – Посол Італії в Україні та Дмитро Кулеба – Посол з особливих доручень МЗС України.

Уперше в історії конкурсу Україна прийняла виставку на початку світового турне, майже відразу після її презентації в Голландії – країні-організаторі.

"2014 рік був неспокійним. Людство вчергове продемонструвало свої темні та злі сторони у багатьох частинах світу: безкінечна громадянська війна у Сирії, невблаганна жорстокість Ісламської держави і Боко-Харам і тривалий кровопролитний конфлікт в Україні; всі події, які вразили і досі вражають наш світ ... У рік, коли Україна була змушена зайняти центральне місце в світових новинах, "Камера Обскура" взяла на себе ініціативу щодо повернення виставки World Press Photo в Київ. Ми вдячні за хоробрий вибір - дозволити фотографії говорити про торішні події. Якими б жорстокими і хвилюючими не були знімки битв на Майдані або збитого літака MH 17, вони служать в якості потужного нагадування про те, що війна і насильство ніколи не є відповіддю", - зазначив Ерік де Крейф, старший менеджер виставкових проектів.

Організатори виставки спільно з ТСН надали можливість українським фотографам, які відіслали на конкурс World Press Photo 15 фотографії гострих подій, що відбувалися в нашій країні, продемонструвати свої роботи в межах окремої тематичної експозиції "Український виклик". У рамках проекту на спеціально створеному сайті  усі бажаючі можуть віддати свій голос за фотографію одного з 24 українських фотографів та обрати найкращого. 

Наталію Мосейчук світлини вразили.

"Це документальна фотоісторія про світові проблеми, політичні та військові конфлікти, душевні шрами, біль, страждання, спортивні перемоги та поразки, хвороби, дискримінацію, розчарування. Це – короткі миті гігантських проблем, які людство, цивілізація має вирішити. Очі фотожурналістів вчепили їх серед ланцюга інших подій, коли ці проблеми досягли піка, коли вони стали красномовніше, ніж коли-небудь, коли вони влучають у самісіньке серце. Фотожурналісти демонструють їх з нервом, емоцією, зворушливо, шокуюче.

І українські драматичні події на фото відзначені журі одразу у трьох номінаціях в сумній тональності. Звичайно, краще б переміг український фотограф, а ніж світлини про українські криваві події. Горе. Скрізь одне горе. Куди не кинь оком. Воно в кожній миті. З такими враженнями я пішла з відкриття виставки світової фотографії World Press Photo. Пригнічена. Роздавлена. Розчулена. На телебаченні звикла до відео-сприйняття картинки. Коли трагічний кадр змінюється іншим, ніби рятуючи тебе від сліз. А тут... стояла і дивилася не в силах відірвати погляду. Я стояла і думала: "що має відчувати людина, яка дивиться на горе через об'єктив фотокамери? Яка зупиняє кадри трагедії? Яка фільмує смерть?" Жером Сісіні - прізвище французького фотографа, який фотографував українські події, змусив мене написати все це... Я "ЗА" такі світлини. У їхній бік тяжко дивитися. Але вони потрібні. Всім людям, зокрема, тим, хто подивиться виставку - тільки єдине прохання: Бережіть планету, себе та плекайте добро".

Завітав на виставку і ведучий програми "Світ навиворіт" Дмитро Комаров, який захоплюється фотографією з дитинства.

"Почуття змішані. Багато фотографій нагадали сумні і трагічні події. Неможливо спокійно дивитися на роботи з Майдану. Складно не проковтнути слину, стримуючи емоції, коли бачиш, як тіло пасажира малазійського Боїнга, пробивши дах, опинилося у житловому будинку.
 
При цьому, мене приємно вразив один момент - в експозиції, порівнюючи з минулими World Press Photo, стало менше смерті та жаху. Точніше, смерть залишилася, але є і шикарні кадри життя. Або навіть взагалі щось екзотичне та унікальне, як, наприклад, макрозйомка паразитів.
 
Дуже прикро, що в експозиції багато кадрів з України, але зняті вони зарубіжними фотографами. Я не сумніваюся, що наші хлопці зняли не менше гідні кадри. Але, мабуть, далеко не всі подавали свої роботи на конкурс".

Співорганізатором та куратором спеціального проекту "Український виклик" виступив майстер фотографії Віктор Марущенко, який проведе 17 червня круглий стіл на тему критеріїв, якими керується журі конкурсу World Press Photo.

"Події останніх років дуже сильно просунули українську фотожурналістику і в професійному плані, і в громадянському. Безумовно, наші молоді фотографи, які пройшли Євромайдан і АТО, стали іншими – загартованими профі з міцною громадянською та людською позицією. Багато хто з них гідні найвищих нагород за свою добре виконану роботу, і деякі такі нагороди отримують. Ми хотіли б на тлі WPP поговорити про сучасну українську фотожурналістику, її достоїнства й недоліки, успіхи та невдачі, та чим усі ми можемо їй допомогти", – заявив Віктор Марущенко.

Організатором виставки виступила - громадська організація "Камера обскура" за сприяння ТСН, яка є офіційним представником World Press Photo в Україні.

World Press Photo – міжнародний щорічний огляд фотожурналістики, який в значній мірі визначає стандарти професії. Щороку міжнародне незалежне журі, яке складається з професійних фотографів та фоторедакторів ЗМІ, оцінує роботи претендентів у 9-ти різних категоріях, представлені фотожурналістами, агенціями, газетами та журналами з усіх куточків світу. Цього разу у конкурсі брали участь 5692 фотографи зі 131 країни світу. Експертне журі обрало 145 кращих з-поміж 97 912 світлин. Торгівельна марка Absolut – спонсор заходу.