Українські зірки врятували Соломію Вітвіцьку (ФОТО)

Українські зірки врятували Соломію Вітвіцьку (ФОТО)

На військовому полігоні під Києвом, відбулися навчання з тактичної медицини

Поделиться:

У режимі реального часу, Сашко Положинський, Олег Собчук, Андрій Лучанко благополучно витягнули Соломія Вітвіцьку з-під автівки, яка палала. 

На військовому полігоні під Києвом, відбулися навчання з тактичної медицини. З ініціативи телеведучої "1+1" Соломії Вітвіцької міжнародна організація РЕАГО та благодійний фонд "Save Lives Together" організували актуальні курси з невідкладної допомоги. Здобути досвід прийшли Віктор Павлік, лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський, лідер гурту "Скай" Олег Собчук, фіналіст 5 сезону Голосу країни Андрій Лучанко, учасниця дует "Vroda", співачка Христина Панасюк, фотограф Олександр Заклецький,  звукорежисер Микола Дичка , лідер гурту "Без обмежень" Сергій Танчинець, Надія Васінаартистка цирку DuSoleil, Ігор Захаренко мандрівник. 

Як відомо, сьогодні українські селебрітіс часто їздять до зони бойових дій для благодійних концертів та, зокрема підтримки бойового духу бійців. На початку цього року Соломія вже отримала сертифікат, який відповідає стандартам Європейського  референс-центру першої допомоги Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

На полігоні були організовані спеціальні умови, наближені до екстремальної реальності – пов'язування медичного джгута, евакуація пораненого з поля бою, основні правила зупинки кровотеч з кінцівок та багато іншого.

І так Соломія Вітвіцька начебто потрапила під ворожу атаку, автівка зайнялася, рятувальна група швидко прибула на місце пожежі, нейтралізувала вогонь та надала невідкладну допомогу. Медики пов'язали джгути на нібито поранені кінцівки та доставили Соломію на безпечну територію.

Соломія Вітвіцька прокоментувала акцію так: "Я зібрала всіх артистів, які найчастіше їздять до зони бойових дій. Така інформація потрібна в принципі будь-кому в країні, а тим паче нашим зіркам, які часто перебувають у зоні бойових дій з концертами. Я сама часто організовую такі заходи на передовій і розумію, що ми не можемо передбачити всі ситуації, але принаймні треба знати і бути до всього готовим, знати, як реагувати під час певних обставин, а також вміти надавати першу допомогу. Так ми будемо більш впевнені у собі не тільки в АТО, але й буд-де. У світі це нормальна практика. Елементарне розуміння цього дуже важливе. Тому, що можна мати аптечку і не знати взагалі, як накладати джгут. Мені хочеться щоб люди, наші зірки, вміли користуватися цим". 

Олег Собчук, лідер гурту "Скай" також поділився враженнями: "Я взагалі вперше на подібному заході, пам'ятаю лише в школі на уроках ДПЮ, нас вчили джгути пов'язувати. Але це було дуже примітивно і я від тоді нічого не памятаю.Зараз це надзвичайно актуальна тема, адже ці навики потрібні не тільки під час війни, а й в мирному житті, наприклад якщо станеться якась аварія. Я вивчив елементарні речі, на перший погляд, пов'язуватиджгути, зупинятикровотечу, як евакуйовуватипоранених, але вони дуже потрібні".

Також відома  телеведуча подарувала всім артистам аптечки натівського зразка, укомплектовані на кошти благодійного фонду "Save Lives Together". До речі, на сьогодні вони є ефективними засобами для порятунку бійців. До неї входять: кровоспинний джгут, гемостатик, голка для декомпресії , назофарингіальна трубка, знеболюючі таблетки, захисні рукавички, маркер та інше.

Віктор Павлік планує відвідати зону АТО та провести великий концерт для солдатів. На його думку, такі курси є не тільки цікавими, а й потрібними для всіх артистів, адже це війна і там може статись будь-що.

"В мене 22 вересня концерт в АТО. Нас чекатиме багато людей. Але слава Богу я сподіваюсь, що ці навики мені не доведеться практикувати. Найголовніше, що я зрозумів і взяв для себе, це наприклад, той самий джгут, він вже є корисна штука. Я навчився правильно ним користуватись та тепер з впевненість можу сказати, що зможу зупинити кровотечу. Хлопці з АТО кажуть, що через незнання таких елементарних речей, можна життя втратити", -  розказав артист.

Сильна кровотеча найчастіша причина загибелі бійців у бою, зазначають військові інструктори. Більшість бійців гинуть через те, що не вчасно було надано першу домедичну допомогу. Головне під час курсу  навчатися не губитися в стресових ситуаціях та правильно працювати у команді.

Андрій Фреюк генеральний директор міжнародної організації РЕАГО.

"Найголовніший рятувальник ви самі собі. Завдяки цим навичкам людина буде більш впевненою у надзвичайні ситуації. Ми намагалися навчити наших зірок, не губитися і знати 2-3 прості дії, які допоможуть зберегти життя. Найбільш важче у таких обставинах це взяти себе в руки і зробити все правильно. На першому завданні було дуже багато непорозумінь серед групи, але вже на другий раз, вони скоординувалися і ефективність їхніх дій була значно вищою", - прокоментував очільник Андрій.

Соломія Вітвіцька вкотре організовує подібні навчання. Вже протягом року зірка 1+1 також, проводить благодійні концерти для українських солдат у зоні АТО та у шпиталях.Нагадаємо, щотелеведуча з 2014 року активно сприяє  в реалізації проектів міжнародного благодійного фонду "Save Lives Together", для  забезпечення української армії кровоспинним препаратом "Целокс" та закупівлею натівських аптечок для наших воїнів.Такожтелеведучапройшлакурси Червоного хреста та маєсертифікат, якийвідповідає стандартам Європейського  референс-центру першої допомоги Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Стежте за новинами волонтерськими справами на сторінці Соломії у ФБ, яка налічує сьогодні понад 138 тисяч підписників.

Довідка:

РЕАГО – це перший міжнародний центр в Україні, що проводить курси та полігонні тренінги по наданню першої невідкладної допомоги. Це міжнародний концерн, який навчає фахівців з міністерств внутрішніх справ, збройних сил, працівників служб безпеки, бійців спеціальних підрозділів, рятувальників та інші оперативні служби в багатьох країнах світу.