Соломія Вітвіцька вразила ретро-образом на особливому концерті (ФОТО)

Соломія Вітвіцька вразила ретро-образом на особливому концерті (ФОТО)

Цього тижня, 1 та 3 червня, в Києві та Львові відбувся Перший міжнародний фестиваль української ретро-музики ім. Богдана Весоловського.

Поделиться:

Цього тижня, 1 та 3 червня, в Києві та Львові відбувся Перший міжнародний фестиваль української ретро-музики ім. Богдана Весоловського.

Організатори презентували архівну виставку з приватних колекцій, прем'єру документального фільму, конкурс української ретро-музики, а також гала-концерт пам'яті видатного українського композитора.

Також у рамках фестивалю пройшов пісенний конкурс молодих виконавців, покликаний популяризувати пісні українського ретро та виявляти нові яскраві зірки. У конкурсній програмі змагалися молоді виконавці з Києва та Івано-Франківська, Полтави та Львова, Іллічівська та Кривого Рогу, Дрогобича і Кам'янець-Подільського, а також з Канади.

Ведучою вечорів стала зірка каналу "1+1" Соломія Вітвіцька. Чарівна Соломія вдягала сукні української дизайнерки Анастасії Іванової та бренду "Отаман". Її образ доповнювала вишукана зачіска у ретро-стилі та стильний аксесуар для волосся від львівського майстра Руслана Багінського.

"Чесно кажучи, було дуже приємно бачити, як слухачі реагували на безцінну й багатогранну творчість Богдана Весоловського. Зал щоразу вибухав оваціями від пристрасного танго та запального джазу. У Києві концерт вийшов більш інтерактивним, а у Львівській опері артисти та глядачі були на одній хвилі: гості теж дотримувались дрес-коду, і до зали заходили жінки у вишуканих ретро-сукнях, чоловіки вбралися в костюми; багато гостей приїхали в ретро-автомобілях. Атмосфера живої музики та співів переносила нас у Львів 30-х років. Я впевнена, що музична спадщина видатного українського композитора буде надихати ще чимало поколінь, і не тільки в України, а й за її межами. Важливо, що в залах були присутні наші славні воїни АТО, адже цей концерт має дорочинну мету", - ділиться Соломія.

На сцені Львівського оперного театру та Київського театру оперети пісні Богдана Весоловського прозвучали у виконанні віртуоз-оркестру ДжамалиKiev Tango Project, Ілларії, "Піккардійської терції", Tenors BEL'CANTO, джазового гурту ShockolaD, Василя Бокоча, Стефанії Романюк (Канада), Марії Копитчак та інших талановитих артистів.

"Цей фестиваль дав потужний поштовх до нового прочитання пісень Богдана Весоловського, бо це шедеври. Сподіваємося, що нам вдасться повернути до життя його шлягери, – розповів засновник фестивалю, відомий український дипломат Ігор Осташ, який також є автором біографічної книжки "Бонді, або Повернення Богдана Весоловського". – У 30-ті роки в Україні не було української модної музики, а звучала лише польська, англійська, французька, італійська. І Богдан Весоловський створив українську танцювальну музику: фокстрот, вальс, румбу, бостон. Особливо йому вдалося танго. Його танго настільки пристрасне й чуттєве, що не тільки Аргентина може вважати себе танго-країною..."

30 травня виповнилося 100 років від дня народження музиканта, якого заслужено називають "батьком української естрадної музики". Його творчий доробок складає понад 130 пісень і близько 30 записаних грамплатівок, а його мистецьку епоху часто називають також "українським чи львівським ретро". Останні 22 роки свого життя композитор провів у Канаді, де очолював українську секцію Канадського радіо. Фестиваль пройшов за підтримки Міністерства культури України та Світового Конґресу Українців.

Всі кошти від концертів підуть на лікування поранених бійців АТО.