Андрій Алферов і Павло Гудімов поговорять про "Банди Нью-Йорка"

Андрій Алферов і Павло Гудімов поговорять про "Банди Нью-Йорка"

У п'ятницю, 7 листопада, "Підпільна імперія" представляє одного з китів, на якому тримається, "велике американське кіно", - Мартіна Скорсезе та його історичну драму "Банди Нью-Йорка".

Поделиться:

У п'ятницю, 7 листопада, "Підпільна імперія" представляє одного з китів, на якому тримається, "велике американське кіно", - Мартіна Скорсезе та його історичну драму "Банди Нью-Йорка".

На другий рік Громадянської війни США,  коли промислова Північ захоплює рабовласницький Південь, ірландські імігранти заполонили місто Нью-Йорк. Хоча у той час Нью-Йорк був навіть не схожий на місто, а у Нижньому Мангеттені панували озброєні банди, які більше нагадували первісні племена, на чолі зі своїми жорстокими ватажками.  Люди завзято сперечалися щодо скасування рабства президентом Авраамом Лінкольном та перший в історії союзу призов в армію, який спричинив численні бунти та акції громадянської непокори. Демократична Америка та зокрема Нью-Йорк, яким ми його знаємо, народилися на вулиці.

Більшість фільмів Мартіна Скоресезе засновані на реальних подіях. Ідея зняти "Банди Нью-Йорка" виникла у нього ще у сімдесяті роки, коли він ознайомився з однойменною книгою Герберта Осбері. Однак масштабність задуму вимагала значного фінансування,  а світове визнання у молодого режисера було ще попереду, і зйомки фільму відклали на тридцять років.

Озираючись назад, режисер радіє, що це зайняло так багато часу, тому що фільм багатогранний, і деякі з цих граней він зміг розгледіти тільки отримавши певний життєвий досвід, якого немає у молодої людини.

Деніел Дей-Льюїс, який виконав роль Білла "М'ясника" Катінга, заради цього фільму відновив свою акторську кар'єру. Він дуже ретельно готувався до роботи: вивчав історичний матеріал і навіть деякий час  працював м'ясником в одному з магазинів Лондона. Та у знімальній "банді" цього фільму перфекціонізмом страждають усі, а особливо її ватажок – Мартін Скорсезе. На майданчику навіть бруд замішували особливим чином, щоб він виглядав кінематографічно, а його сморід можна були відчути у глядацькому кріслі. Декорації, які побудували спеціально для "Банд Нью-Йорку", використовуються студією для зйомки інших фільмів.

Разом із глядачами фільм великого кінохудожника буде дивитися екс-гітарист "Океану Ельзи" та власник арт-центру "Я Галерея" Павло Гудімов.

Саундтрек до фільму "The Hands That Built America" написала легендарна група U2, у якої зовсім невипадково ірландське походження. Чи сподобався він зіркову гостю Андрія Алферова? Дізнаємося у п'ятницю, опівночі, одразу після "Світського життя" з Катею Осадчою.

Довідка:

"Банди Нью-Йорка" - історична драма Мартіна Скорсезе. Екранізація одноіменного роману Герберта Осбері, який охоплює події Громадянської війни у США. У головних ролях Деніел Дей-Льюїс, Леонардо Ді Капріо  та Камерон Діаз. Фільм номінувався на "Оскар" у десяти номінаціях та не отримав жодної нагороди. Кіноакадеміків звинуватили в упередженому ставленні до Мартіна Скорсезе.

Текст: Дарія Меланьїна