Які християнські свята будуть цього тижня: Микити Сповидника, святого Никифора і не тільки

Церковний календар на тиждень: найважливіші християнські свята з 27 травня по 2 червня.

Поделиться:

Церковне свято понеділок 27 травня

27 травня в церковному календарі відзначають день пам’яті святої Феодори Олександрійської, яка жила в III-IV столітті в Олександрії. У ті часи християни зазнавали жорстоких гонінь. Феодору привели на суд і запитали, чому вона не одружена. Вона відповіла, що присвятила своє життя Господу. За це її спочатку ув'язнили, а потім віддали до будинку блудниць.

Феодору врятував воїн, який увірвався до кімнати, розігнав чоловіків і дав їй одяг. За цей вчинок його стратили разом із нею, а їхні тіла спалили.

Церковне свято вівторок 28 травня

28 травня в церковному календарі відзначають день пам'яті преподобного Микити Сповідника, єпископа Халкидонського. Святий Микита був відомий своїм великим милосердям і турботою про страждання інших. Він завжди допомагав бідним, приймав мандрівників, піклувався про сиріт і вдів, з великою пошаною ставився до святих ікон. За вірність іконам, він зазнав багатьох страждань, був підданий тортурам і засланий. Преподобний Микита помер на початку IX століття, залишивши після себе мощі, біля яких відбувалися численні чудеса зцілення. Він став притулком для тих, хто шукав духовної підтримки та милості.

Церковне свято середа 29 травня

29 травня пригадують святу Феодосію. Вона народилася в Константинополі в благочестивій і заможній родині. Її мати щоденно молилася до Бога, просячи дарувати їй дитину, і обіцяла, що віддасть дитину церкві. Її молитви були почуті, і після народження дочки вона виховувала її в Божому страху. Після смерті чоловіка мати відразу віддала Феодосію до монастиря. Коли померла й мати, дівчина продала все своє майно і стала черницею.

Феодосія разом з іншими монахами боролася проти єресі за часів правління Лева Вірменина. Одного разу вона викрила імператора в нечесті і відкрито проповідувала християнство. За це її схопили, піддали жорстоким мукам, а потім спалили в печі.

Церковне свято четвер 30 травня

За новим церковним календарем 30 травня — преподобного Ісаакія. Він жив у IV столітті під час правління імператора Валента, який був прихильником аріанства і переслідував християн. Ісаакій мешкав у пустелі, але коли дізнався, що християнські церкви перетворюють на стайні, а віряни зазнають страждань, негайно вирушив до Константинополя.

Не боячись наслідків, Ісаакій проповідував християнство і навіть звернувся до імператора, намагаючись його переконати. Однак Валент не прислухався до преподобного і вирушив на війну з готами, де й загинув. Після цього поблизу Константинополя заснували обитель на честь Ісаакія, а сам він помер у глибокій старості.

Церковне свято п'ятниця 31 травня

За новим церковним календарем 31 травня — мученика Єрмія. Він жив у Каппадокії в II столітті і був відомий як ревний прихильник християнства. У той час правив цар, який особливо жорстоко переслідував християн, тому Єрмія швидко схопили. Його довго змушували зректися Христа, але він залишався непохитним у своїй вірі.

Після цього його піддавали жорстоким тортурам, але навіть найстрашніші муки не завдали йому шкоди. Тоді вирішили отруїти його, але і ця спроба не вдалася. Волхв, який давав отруту, сам увірував у Господа, за що був негайно страчений. Після численних спроб вбити Єрмія, його повісили вниз головою і через три дні стратили мечем.

Церковне свято субота 1 червня

1 червня відзначають день пам'яті філософа Юстина. Він народився в знатній грецькій родині і жив у II столітті. Юстин отримав хорошу освіту і часто подорожував, щоб розширити свій кругозір. Згодом він вирішив зрозуміти основний сенс християнства, прагнучи наблизитися до Бога, оскільки язичницька релігія не задовольняла його духовні потреби.

Довго шукаючи вчителя, Юстин нарешті зустрів старця, який порадив йому вивчати священні книги. З того часу філософ почав читати пророчі та апостольські вчення і згодом прийняв хрещення. Подорожуючи по Римській імперії, Юстин проповідував Слово Боже і захищав християн. За це його схопили, довго катували, а потім обезголовили.

Церковне свято неділя 2 червня

2 червня — день пам'яті святого Никифора. Він жив у Константинополі під час правління імператора Лева Вірменина, коли язичники активно переслідували християн. Імператор позбавив Никифора сану і всіх привілеїв, що йому належали, а згодом відправив його у заслання. У в'язниці святий провів 13 років і помер там у 828 році. Через кілька років його мощі були знайдені нетлінними і передані до Константинополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новости по теме