Цікаво знати: як зʼявився український герб

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Історія появи одно із символів української державності - Державного герба.

Поделиться:

Герб України був офіційно затверджений 19 лютого 1992. Як еволюціонував тризуб в українській історії - розповіли у ранковому проєкті “Сніданок з 1+1”.

Існує понад 40 версій про те, що ж насправді символізує тризуб. Одні дослідники вважають, що це верхівка корони візантійських монархів, інші – що тризуб нагадує сокиру, якір, чи навіть монограму слова “воля”. Є також філософські версії про те, що тризуб це символ влади над трьома світами: небесним, земним та підземним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 21 лютого — яке сьогодні свято: Міжнародний день рідної мови

Київська Русь

Використовували цей символ ще за часів Володимира Великого, у Київські Русі. Тоді це був  родовий знак Рюриковичів. Його зображували на монетах, печатках та навіть на цеглинах. Однак, після розпаду Київської Русі, згадки про тризуб зникли до ХХ століття.

Українська Народна Республіка

Вже в 1917 році, під час революції, виникає Українська Народна Республіка, яка вже у січні 1918 проголошує незалежність. Новій державі були потрібні національні символи. Михайло Грушевський, голова Центральної Ради, та найвідоміший історик України, запропонував варіант тризуба Рюріковичів у якості герба. Цей варіант був ухвалений. Малюнок герба згодом зробив художник Василь Кричевський. 

Незадовго від цих подій комуністи захоплюють УНР і забороняють всю символіку. Та тризуб нікуди не зникає, його продовжують використовувати Організація Українських Націоналістів та Українська Повстанська Армія.

У липні 1990 року Україна проголосила Декларацію про державний суверенітет. Наступного року оголошується конкурс на створення державного герба. Всього надійшло понад 200 заявок – це були зображення тризуба в різних варіаціях. Однак Верховна Рада не одразу погодила новий державний символ. Більшість депутатів були комуністами, і хотіли аби в гербі незалежної України все ще були радянський серп і молот. Зрештою консенсусу все таки вдалось досягнути і в 1992 році гербом України офіційно став тризуб. Статус його згодом затвердили також в Конституції 1996 року.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов розповів про історію дивовжного палацу, що знаходиться за 20 км від лінії фронту

Новости по теме