«Зрозуміла, що приліт, але не думала наскільки близько»: очевидці поділилися жахливими деталями наслідків ракетного обстрілу Львова

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Обстріл Львова 4 вересня: наслідки
Анна Строгий/Facebook

Комбінована атака Львова 4 вересня: справжні наслідки та деталі від постраждалих людей

Поделиться:
 

Російські війська вранці 4 вересня завдали чергової ракетно-дронової атаки на Україну. Серед цілей опинилось і місто Львів, яке постраждало від ракетних ударів. Детальніше про те, як місто оговтується після трагедії розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Надзвичайники врятували з-під завалі 12 людей. Семеро людей загинули, а 64 отримали поранення. Загалом до ліквідації наслідків залучали понад 150 рятувальників і 38 одиниць спецтехніки. Мер Львова Андрій Садовий розповів, що унаслідок атаки 4 вересня постраждало 188 будинків — серед них школи, медичні заклади та історичні пам'ятки. Щонайменше 7 пам'яток архітектури було пошкоджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У живих залишився тільки батько: удар РФ вбив у Львові цілу родину — маму з трьома дочками

Обстріл Львів 4 вересня
Анна Строгий/Facebook

Найбільше постраждала саме вулиця Коновальця. За словами очевидців, обстріл почався близько шостої ранку. Це була комбінована атака на Львів. Як розповідають люди, спочатку було чути звуки роботи ППО, а потім пролунали вибухи від влучання. Наразі відомо, що 50 квартир зруйновані повністю. Для постраждалих влада зараз надає тимчасове житло.

Згідно з інформацією від Львівської мерії, вже визначено обсяг допомоги постраждалим сім'ям, а саме компенсація за пошкоджене майно та оренду квартир:

  • за оренду житла в розмірі від 10 до 15 тисяч гривень на родину;
  • за вибиті вікна — 12 тисяч гривень;
  • за вибиті двері — 8 тисяч гривень.
Обстріл Львів 4 вересня
Анна Строгий/Facebook

Слова очевидців

Олександра живе зовсім поруч із місцем влучення ракети. Вікна її квартири виходять на школу, що також постраждала. У момент вибуху вона перебувала вдома зі своєю мамою, яка через хворобу не може самостійно пересуватися.

«Був сигнал тривоги. Я закликаю всіх дуже прислухатися до них, тому що фактично те, що ми не полінувалися і перейшли в коридор, врятувало нам життя. Скло з вікон просто засипало ліжко, на якому ми перед тим лежали», — згадує Олександра.

За її словами, вибух був такий гучний, що вона відчула його фізично. Однак через стрес не одразу зрозуміла, що він стався буквально за кілька кроків від її будинку.

«Ми чули крики, але я не могла залишити маму. Тільки через вікно бачили, як люди бігають та намагаються допомогти одне одному. І, звичайно, потім був справжній шок, коли ми зрозуміли, що приліт був буквально тут, через одну паралельну вулицю, у двох кроках. Зрозуміла, що приліт, але не думала наскільки близько», — розповідає Олександра.

Пані Оксана працює в комунальному підприємстві поруч і була однією з перших, хто прибув на місце трагедії. Вона з колегами відразу ж приєдналася до рятувальників:

«Ми тільки вийшли на роботу, як нам зателефонували з управління і наказали негайно бігти на допомогу. Я була вдома і дуже добре все чула. Спочатку думала, що вибухнув сусідній будинок. Ми на вулиці збирали скло, але це було дуже небезпечно, бо рами й скло падали на нас. Та ми впоралися, працювали практично пів дня — з 6-ї до 12-ї, а потім ще до вечора».

Обстріл Львів 4 вересня
Анна Строгий/Facebook

Мешканці вулиці зізнаються, що важко усвідомити, як вулиця, яка раніше була спокійною та затишною, тепер більше нагадує зону бойових дій, де кожен уламок свідчить про біль і страждання.

Сьогодні, 5 вересня, у Львові оголошено день жалоби в пам'ять про тих, хто загинув під час атаки 4 вересня. Про це писав міський голова міста Львова Андрій Садовий у своєму дописі:

«Ми оголошуємо День жалоби у Львові у четвер, 5 вересня, в пам’ять про усіх загиблих внаслідок російської атаки на наше місто. Вічна Пам’ять!».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Все життя було пронизане любов’ю до дітей»: знайомі та друзі сім'ї Базилевичів з болем поділилися спогадами про матір і трьох доньок, життя яких обірвала російська ракета

Новости по теме