"Він ніколи не думав про себе як про легенду", — дружина дисидента Івана Дзюби Марта розповіла про чоловіка в ексклюзивному інтерв'ю для "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дружина Івана Дзюби розповіла про подружнє життя з письменником

У "Сніданку з 1+1" Марта Дзюба розповіла про подружнє життя та політичну діяльність українського письменника Івана Дзюби.

Поделиться:

Нещодавно у прокат вийшла документальна стрічка "Іван і Марта" про життя видатного українського письменника та дисидента Івана Дзюбу та його дружини. Ексклюзивно для "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube, Марта Дзюба поділилася спогадами про чоловіка під час початку їх стосунків та періоду арештів української інтелігенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені іноді здається, що він досі тут проходить": дружина дисидента Івана Дзюби Марта у "Сніданку з 1+1" поділилася спогадами про чоловіка

Юність Марти та Івана Дзюбів

Марта родом з Галичини, всю юність прожила з дідом та бабцею. Її маму із сестрою депортували до Сибіру, а двоюрідного брата засудили на 25 років. Жінка розповідає, що з Іваном вони виросли в різних світах. Майбутній дисидент народився на Донеччині та з дитиниства відчував зросійщення. Іван гарно вчився, рано почав цікавитися політикою та був комсомольцем.

"До українськості він почав приходити в Києві на аспірантурі", — розповідає Марта.

У травні 1962 на дні народження писменниці Ірини Вільде у Львові Марта та Іван зустрічаються вперше. Жінка зізнається, що її привабила сміливість чоловіка:

"Це людина, яка була українською, і людина, яка не боялася говорити вголос з трибун те,  що ми говорили пошепки між собою".

Дзюби

Іван Дзюба проти системи

"Він ніколи не думав про себе як про легенду".

Марта зізнається, що Івана у дечому гнітила та відповідальність, яка з'явилася у нього через активізм. На прем'єрі легендарного фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" саме Іван Дзюба зі сцени повідомив про арешти інтелігенції та закликав до опору. На акції протесту також були присутні Василь Стус та В'ячеслав Чорновіл. Жінка хвилювалася за свого чоловіка, проте не думала, що ця подія матиме сильні негативні наслідки. Та думка її змінилася після виходу найвідомішої роботи Івана Дзюби — "Інтернаціоналізм чи русифікація":

"Коли Іван написав "Інтернаціоналізм чи русифікація", знала, що це йому даром не пройде... Він не думав про те, що ця робота приведе його до в'язниці, та вважав, що щось у цій системі змінити можна".

За словами Марти, одним із найстрашніших моментів була ніч, коли чоловік не повернувся з роботи додому. На ранок він з'явився з агентами КДБ.

Марта Дзюба

Тоді у помешканні Дзюбів провели 3 обшуки. Тоді присутньою була матір Марти, яка повернулася із заслання. Марта Дзюба так описує цей випадок:

"Вони попросили зробити їм чаю, і мама дозволила. Котрийсь з них здивувася цьому, бо у квартирі Стуса їм відмовили. Мама так відповіла: "Хлопці, мені вас шкода. От вам ще буде соромно за те, що ви зараз робите"".

Іван Дзюба мав слабке здоров'я, тому дружина дуже хвилювалася за його вирок. Вона не уявляла, як чоловік зміг би пережити заслання до табору. Його судили не за "Інтернаціоналізм чи за русифікацію", а за чужу роботу, яка фактично була програмою повалення влади. Це була спроба інкримінувати письменнику державну зраду.  Він погодився написати нову працю, в якій пом'якшив тези оригінального твору та зазначив, що "Інтернаціоналізм чи русифікація" не є науковою роботою. Йому присудили 5 років ув'язнення та згодом помилували.

"Для мене це було несприятним — як людину, яку любиш, ти можеш посилати у в'язницю. Я не була тим героєм, який би хотів бачити свого чоловіка як мученика. Ми хотіли нормального життя", — зізнається Марта.

Подружжя Івана та Марти Дзюбів

"Він завжди знав, що може на мене покластися", — згадує дружина письменника.

Марта розповідає, що вони з Іваном розуміли один одно з пів слова. Усі знали, що Іван Михайлович без Марти Володимирівни нікуди не може піти. Сміючись, жінка каже, що його руки, окрім як тримати олівця чи ручки, нічого не вміли робити. Він був добрим батьком для доньки Оленки.

Марта Дзюба

Марта та Іван Дзюби прожили у шлюбі майже 60 років у шлюбі. Українського дисидента не стало за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення росії. Жінка зізнається, що найбільше сумує за чоловіком, коли потрібно щось вирішити. Раніше вони завжди радилися та обговорювали все — а зараз залишилася лише вона.

"Я собі пояснюю це так: Іван був не тіло, а дух. І дух його в хаті є. Мені іноді ввечері здається, що він досі тут проходить. Вірю, що людина живе пам'яттю", — ділиться Марта Дзюба.

Ексклюзивні спогади про дисидента Івана Дзюбу — у "Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube:

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новости по теме