5 речей, за які ми вдячні Стівену Гокінгу

5 речей, за які ми вдячні Стівену Гокінгу
Jaime Travezan

Сьогодні пішов із життя легендарний англійський фізик-теоретик.

Поделиться:

Сьогодні, 14 березня, у віці 76 років не стало відомого англійського фізика-теоретика, професора Стівена Гокінга. «Про це повідомив представник його сім’ї», - пише BBC. Легендарний вчений народився в Оксфорді, закінчив Оксфордський університет, а згодом отримав ступінь Ph.D. З 1960-х років у Стівена почався розвиватися бічний аміотрофічний склероз, який призвів до паралічу. З тих пір вчений пересувався тільки на інвалідному візку. 

Спеціальне крісло для Гокінка створила компанія Intel. У нього було вбудовано багато датчиків, які здатні виміряти серцевий пульс, артеріальний тиск і температуру тіла. Незважаючи на параліч та відсутність природної можливості говорити, вчений вів активний спосіб життя, продовжував наукові роботи, двічі одружувався та має трьох дітей. Він навіть зіграв самого себе в декількох десятках стрічок, серед яких серіали «Теорія великого вибуху» і «Всесвіт Стівена Хокінга».

ЗАРОДЖЕННЯ ВСЕСВІТУ і ТЕОРІЯ ВЕЛИКОГО ВИБУХУ

Стівен Гокінг проводив дослідження у космології та квантовій гравітації. В рамках Теорії великого вибуху вчений запропонував поняття «мала чорна діра». Пізніше він переглянув свою теорію і заявив, що чорні діри - це портали в інші світи. 

Гокінг був переконаним атеїстом. Він присвятив чимало часу науковим доказам того, що для існування життя Бог не потрібен. 

«Оскільки існує така сила як гравітація, Всесвіт міг би створити себе з нічого. Мимовільне створення - причина того, чому існує Всесвіт, чому існуємо ми. Немає ніякої необхідності в Богові для того, щоб «запалити» вогонь і змусити Всесвіт працювати», - міркував вчений. 

ТИ НЕ ОДИН

Стівен Гокінг завжди вірив в існування інопланетян і навіть говорив, що вони спробують вийти на зв’язок із землянами. 

Чим старшим я стаю, тим більше починаю вірити в те, що ми не одні у Всесвіті, - казав Стівен. 

МИНУЛЕ - ЦЕ ЙМОВІРНІСТЬ 

Стівен вважав, що одним із наслідків теорії квантової механіки є те, що події, які були в минулому, не відбувалися якимось певним чином. За словами вченого вони відбулися усіма можливими способами. 

Незалежно від того, які спогади ви зберігаєте про минуле в даний час, минуле, як і майбутнє, невизначено та існує у вигляді спектра можливостей.

НАУКА НАВІТЬ ДЛЯ ДІТЕЙ

Протягом життя Стівен активно займався популяризацією науки. Його книга «Коротка історія часу» стала бестселером. Потім з'явилися книги «Чорні дірки і молоді всесвіти» і «Світ у горіховій шкаралупі». У 2006 році спільно з дочкою Люсі Гокінг професор написав книгу для дітей «Джордж і таємниці Всесвіту».

ЛЮДИНА, ЯК РИБКА В АКВАРІУМІ

«Уявіть себе рибкою, що живе в акваріумі з опуклими стінками. Що ви знали б про наш світ, якби все життя дивилися на нього через спотворене скло і не мали можливості вибратися? Неможливо пізнати справжню природу реальності: ми вважаємо, що чітко уявляємо собі навколишній світ, але, говорячи метафорично, ми приречені все життя провести в акваріумі, так як можливості нашого тіла не дають нам вибратися з нього», - казав Хокінг.

Почувши це, влада міста Монц (Італія) кілька років тому законодавчо заборонила тримати рибок в круглих акваріумах, щоб спотворення світла не заважало їм сприймати світ таким, яким він є.