Де зустрічати травневі: Невідомі факти про столицю Мальти

Де зустрічати травневі: Невідомі факти про столицю Мальти
migrgroup.com

Мальта – одна з найдивніших та найзагадковіших держав Середземномор’я.

Поделиться:

Мальта – одна з найдивніших та найзагадковіших держав Середземномор’я. Вона знаходиться на перетині важливих торговельних та економічних шляхів, що поєднують захід та схід, Європу та Азію.

Територіально устрій Мальти передбачає поділ на муніципалітети (станом на 2018 рік їх 68). Офіційна чисельність громадян Мальти перевищує 452 тисячі чоловік.

Зупинимось детально на описі Валлетти

Валлетта – не просто столичне місто та популярний центр туризму, це найкрупніший торговельний порт середземноморського басейну. Знаходиться у східній частині Мальти та є найбільшою природною бухтою Європи.

Про історію Валлетти зможе розповісти величезна кількість фортець та замків, розташованих фактично на кожній вулиці міста. Градоначальниками були рицарі ордену святого Іоанна, що звільнили в 17 столітті ці землі від турецьких загарбників, правління яких надовго сповільнило культурний розвиток корінного населення. Масове будівництво в місті почалося з закладення фундаменту невеликої каплиці, яка ознаменувала перемогу над турецькими поневолювачами. З плином часу вона перетворилася на прекрасний католицький храмам Мадонни Переможниці.

Будівництвом займався відомий у ті часи архітектор Лапареллі, який придумав детальну схему забудови. Насамперед він враховував фортечну специфіку столиці, її захисні та наступальні споруди. Відтак місто було збудовано на вершині пагорба, площу якого спочатку розширили та збільшили, обклали його потужною кам’яною кладкою. Переважна більшість архітектурних споруд Валлетти збереглася фактично в початковому вигляді.

Про будівлі та вулиці Валетти

Прибережна коса, на якій знаходиться мальтійська столиця, займає всього пару кілометрів завдовжки, її легко можна обійти пішки. В історичній частині міста вулиці здебільшого вузькі та призначені виключно для пішоходів. Повноцінний рух транспортних засобів дозволений лише на деяких з них.

Усі житлові будинки зводилися з урахуванням максимальної економії зайвого простору. Тому на столичних вулицях так мало дерев та зеленої рослинності. Прикрашають урбаністичний пейзаж різноманітні статуї та скульптури, мальовничі фасади та квітучі балкони будинків. У місті ніколи не буває задушливо, оскільки скрізь можна відчути приємний середземноморський бриз.

На головній вулиці Валлетти багато різноманітних магазинів, торговельних центрів, сувенірних крамниць та історичних пам’яткок. Тут приємно неквапом прогулятися, вивчаючи особливості цього приголомшливого міста. Будівлею, яка одразу привертає увагу всіх туристів та відпочиваючих, без перебільшень можна назвати Кабінет Міністрів Мальти. Відзначимо, що саме в цьому будинку в середньовічні часи знаходилася резиденція головних рицарських орденів Іспанії. Поруч на майдані знаходиться Урядовий апарат, розташований навпроти грандіозного та загадкового палацу великого магістра. Тут організовуються екскурсії для туристів, що бажають з середини насолодитися красою численних залів палацу. Однак у деякі кабінети потрапити не можна, вхід закрито, оскільки урядовці проводять там засідання. Багато залів оздоблено експозиціями середньовічної рицарської амуніції, яка була виготовлена наприкінці 14 століття.

В цілому, місту притаманна загальна атмосфера веселощів, тут часто проводяться карнавали та масові свята. Столицю Мальти також цілком справедливо можна назвати центром мовних шкіл та різноманітних курсів.