5 порад батькам, як безпечно організувати відпочинок дитини у таборі

Підказки від експерта, як убезпечити літній відпочинок дітей.

Поделиться:

Україну сколихнув скандал у дитячому таборі в Бердянську, де через недбалість персоналу на лікарняні ліжка потрапили 246 дітей. У студії «Сніданку з 1+1» адвокат Антон Бойко розповів, як убезпечити своїх дітей на літньому відпочинку.

  1. Передусім потрібно перевірити, чи здатний табір приймати дітей. Для цього знаходимо інформацію на сайті Державного реєстру дитячих закладів, оздоровлення та відпочинку.

Згідно з законодавством, усі дитячі табри мають право на діяльність виключно після проходження атестації. Наявність табору в Реєстрі свідчить про те, що колись заклад пройшов атестацію. Відповідно до закону, атестацію проводять раз на п’ять років, - стверджує адвокат.

  1. Батьки мають право на вивчення документів – уставу, дитячих програм, оздоровлювальних програм, а також наказів, якими визначено відповідальних за пожежну, харчову безпеку в таборі.
  2. У разі надзвичайних ситуацій, зокрема отруєння дітей, табір повинен повідомити батьків про проблему. Потім має відбутися розслідування нещасного випадку. Якщо буде підтверджено провину саме дитячого табору, то батьки мають право на отримання компенсації – або за домовленістю, або в суді.
  3. Потрібно зібрати всі чеки, що стосуються лікування дитини та не забути про скоєну моральну шкоду (її розмір може коливатися в межах 5 тис. грн на одну дитину).
  4. Перевірити кухню закладу можна за згодою самого табору. Однак, якщо заклад щось утаємничує, це має насторожити батьків.