10 цікавих фактів про серіал Сувенір з Одеси

Сьогодні, о 21:00, відбудеться прем’єра пригодницької драми Сувенір з Одеси.

Поделиться:

Уже сьогодні о 21:00 на 1+1 відбудеться найгучніша прем’єра весни Сувенір з Одеси. Події серіалу розгортаються протягом ХХ століття. Після більшовицького перевороту в 1917 році Одеса переживає зміну семи влад. У центрі сюжету - двоє закоханих Матвій та Ліза, які намагаються не стати пішаками в іграх легендарних історичних особистостей, таких як отаман Котовський і король нальотчиків Мішка Япончик. Напередодні прем’єри ми підготували для вас добірку із 10-ти цікавих фактів про серіал Сувенір з Одеси. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шик Одеси 20-х: 5 ретро-образів із серіалу Сувенір з Одеси

1. Серіал об'єднав на знімальному майданчику небачений для українського телебачення зірковий акторський склад. У 20-ті роки минулого століття глядачів перенесуть Даніель Ольбрихський, Станіслав Боклан, Юрій Горбунов, Дмитро Суржиков, Володимир Горянський, Олексій Вертинський, Олександр Попов і не тільки.

2. Історія серіалу обертається навколо золотого кулону із магічними властивостями. За легендою сувенір оберігає свого володаря та знищує того, хто намагається забрати його проти волі власника.

3. Прототипом прикраси у серіалі Сувенір із Одеси став ювелірний виріб Рухомовського. Серіальний сувенір являє собою маленький футлярчик, на якому вигравіровано Уроборос - змію, що пожирає свій хвіст, алхімічний циркуль, альфу та омегу. Ці зображення символізують циклічність буття, творчість, смерть. Всередині футляру знаходитися камертон у вигляді скрипки, який за легендою був створений для Паганіні, котрому так і не встигли його подарувати через смерть маестро. Тому скрипочка була захована у так звану труну.

4. Зйомки серіалу відбувалися в Одесі та Києві, а павільйонні сцени відсутні навмисне - історичні локації додають серіалу автентичного колориту. До прикладу, за сюжетом стрічки події розгортаються у знаменитому готелі «Лондонському». Ми побачимо в кадрі й Пушкінський дворик, де з 19 сторіччя ростуть платани, біля яких колись Пушкін читав відомі вірші про Одесу. 

5. Серіал знято за мотивами книги одеського письменника Валерія Смирнова «Труна з Одеси». Сценарій написав Андрій Кокотюха. Письменник зізнався, що  його в цьому проекті зацікавив власне матеріал – історія України початку ХХ століття на прикладі окремо взятої Одеси.

6. Інтер’єри в серіалі відображають спосіб життя героїв. Так, квартира аристократичної Лізи знаходилася на другому поверсі, адже на першому жили менш забезпечені одесити. В її оселі панує модерн, який доповнюють класичні речі дівчини з гарної родини – піаніно і велике дзеркало у старовинній рамі. Архітектура таких будинків оберталася навколо печі, навколо неї будувалися усі п’ять кімнат. Знімальна група повністю це відтворила. 

7.  У серіалі київську Малу оперу перетворили у легендарне кабаре «Монте-Карло» нальотчика Мішки Япончика. Кабаре дістало свою назву тому, що символізувало «державу у державі». У серіалі «острів свободи» сховався у стінах Малої опери в Києві. За задумом це не ресторан у класичному розумінні, адже Мішка захопив будівлю, яка майже розвалювалася, і просто побудував там сцену. Родзинкою оселі короля нальотчиків були таємні лабіринти, у яких можна сховатися від жандармів.

8. Заради ролі в Сувенір з Одеси актор Марк Дробот вивчив французьку. Спочатку актор проходив проби на роль одеського нальотчика з банди Мішки Япончика, але пізніше творці картини запропонували йому зіграти шпигуна Жоржа Лафара, відомого в історії червоного розвідника. Як виявилося, практично вся роль в серіалі у Марка була французькою мовою, тому йому довелося оперативно її опанувати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради ролі в Сувенір з Одеси Марк Дробот вивчив французьку

9. Адміністрація «Лондонського» надала для зйомок іменний номер Марчелло Мастроянні. Виконавець ролі  Даніель Ольбрихський зізнається, що давно хотів побувати в Південній Пальмірі, про яку йому свого часу багато розповідав друг Володимир Висоцький.

10. Напередодні прем'єри творча група стрічки Сувенір з Одеси провела експеримент у  столичному метрополітені. Команда серіалу вирішила нагадати пасажирам про важливість бути уважними до своїх речей. Актори, які зіграли одеських бандитів у серіалі - Генадій Попенко і Сергій Малюга, а також продюсер проекту Олександр Омельянов в образі нальотчиків початку ХХ ст., «орудували» на станціях метро Вокзальна і Театральна - на них, за статистикою, стається найбільша кількість крадіжок. Гроші, до речі, підкидали не звичайні, а старовинні – за зразком одеських купюр 1917 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для прем'єри серіалу Сувенір з Одеси було створено особливий десерт