Дмитро Комаров показав, як японці​ уникнули другого Чорнобилю

Світ навиворіт. Україна

Дізнайтеся, які наслідки спричинив наймасштабніший землетрус в Японії

Поделиться:

Японія - острівна держава та одна з найбільших сейсмічних зон світу. Природні катаклізми стаються дуже часто. 11 березня 2011 року в Японії стався землетрус У Світ навиворіт покажуть спеціальний випуск про трагедію на АЕС Фукусімасилою в 9 балів, що спричинив неймовірно сильне цунамі. Життя людей опинилися під загрозою. 

Природне лихо спровокувало аварію на АЕС Фукусіма, сколихнувши весь світ новиною про можливість повторення трагічної історії Чорнобиля. Дмитро Комаров поспілкувався із очевидцями аварії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров врятував дівчину від самогубства

Відео катастрофи, що пролетіло увесь світ, шість років тому зняв 45-річний японець. Це був прощальний відеоролик для його сім’ї, адже чоловік не вірив, що виживе. 

Цунамі змело усе на своєму шляху. Я був на даху будівлі і дуже хвилювався про своїх рідних. П’ять днів я не знав, чи вижила моя сім’я, - зізнався японець.

Пізніше чоловік все ж знайшов свою сім’ю. Його рідні переховувалися на даху місцевої школи. Японцю неймовірно пощастило, адже у той день загинуло майже 16 000 людей, а близько 3000 до сих пір вважаються зниклими безвісти. 

Багато японців і досі не можуть змиритися із тим, що їх близьких не стало. Одна із місцевих сімей вразила своєю історією.

Коли я дізнався, що наближається цунамі, я був на роботі. Я дуже налякався і швидко поїхав додому. Я приїхав в сховище, але там не було моєї сім’ї, - згадує чоловік.

Його дружина залишилася жива, а своїх синів подружжя бачило востаннє вранці страшного 11 березня. 

Потужне цунамі спричинило не лише загибель багатьох японців, а й аварію на АЕС Фукусіма. Керівник однієї із пожежних служб розповів, що рівень радіації неймовірно зріс. Тушити вогонь, що виник у реакторі, за допомогою води було небезпечно, адже міг виникнути ще один вибух.

У ту ніч я написав дружині, що мене відправляють на місце катастрофи. Вона відповіла: «Будь ласка, врятуй Японію».

Справитися із такою масштабною катастрофою було майже неможливо. Спека, мала кількість кисню, відсутність електрики та води - місія пожежників була надзвичайно небезпечною. 

Я хвилювався за життя своїх хлопців і розумів, якщо ми допустимо хоч одну мінімальну помилку - загинуть тисячі.

На щастя, пожежникам вдалося зупинити вогонь. 26 березня почалися відновлювальні роботи. Однак було встановлено, що у атмосферу потрапила велика кількість радіації. Зона аварії на даний час заборонена для в’їзду. Речі місцевих жителів досі лежать там. Ніхто не має права їх забрати, адже вони становлять небезпеку та можуть спричинити зараження. 

Дорогі ретро-автомобілі, побутова техніка, закинуті супермаркети та великі суми грошей - все це нагадує кінець світу. Люди залишили усе, аби зберегти власне життя, - розповідає Дмитро. 

Після катастрофи японці навчилися цінувати власне життя і турбуватися про інших. Аварія змусила увесь світ задуматися над небезпекою атомної енергії. Однак поки що лише Німеччина та Швейцарія відмовилися від ядерної енергії на майбутнє десятиліття. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідник караоке вперше виконав хіт українського гурту

Новости по теме