Легендарний Пласідо Домінго напередодні свого першого концерту в Україні розповів, як побував у Києві інкогніто

Всесвітньовідомий тенор також розповів про міцний 56-річний шлюб та любов до футболу

Поделиться:

Раді познайомитися, сеньйоре Домінго! Це велика честь для нас. Наше інтерв’ю відбувається в аеропорту, ви були у Данії на гастролях і вже відлітаєте далі. Чи є у вас якісь правила – що берете з собою у подорож, без чого не сідаєте в літак?

- Я не літаю без музики! У моїй ручній поклажі завжди багато нот, я постійно розучую якісь нові твори! Тож, в літаку я або сплю, або займаюся музикою.

Ви дуже багато подорожуєте, і географія ваших виступів вражає – Іспанія, Америка, Емірати...  Як переносите такі тривалі  і часті перельоти?

- У своєму щоденнику я завжди фіксую всі свої польоти та їхню тривалість. Минулого року я налітав 410 годин…

Нічого собі! Це майже як у пілотів!

- Думаю, у них все-таки трохи більше. Що поробиш, я так  живу все своє життя!

Зовсім скоро відбудеться ваш перший концерт в Україні, це буде напередодні Дня святого Валентина. Ви з вашою дружиною Мартою разом вже більше ніж півстоліття!

- П’ятдесят шість років!

П’ятдесят шість років разом!  Дайте рецепт такого міцного шлюбу!

-  Я іспанець, вона мексиканка. Для нас обох родина – це дуже важливо. Ми любимо збирати всіх разом. І у нас спільна пристрасть до музики. Марта також була співачкою, а зараз вона режисер. Ми любимо один одного та те, чим займаємось!

Це вражає! Один із ваших синів став співаком і композитором, а чи хтось з онуків продовжить вашу династію?

- Важко сказати напевно. Якщо говорити про найменших, їм десять і дванадцять років. Один грає на перкусії. Він справді талановитий! А другий ще не визначився… Щодо старших: один працює на футбольний клуб «Реал Мадрид», інший онук живе в Америці, у Сан-Дієго, і займається кастингом для оперних вистав. Онучка – спортсменка, вправно бігає, грає у волейбол. А ще в мене є британські дівчатка…

О, то ваша родина  розкидана по всьому світу?!

- Так, і у цих дівчат прекрасні голоси! Поки вони не співають професійно, але я впевнений – рано чи пізно це станеться! На сцені – сестри Домінго… Я в це дуже вірю! Побачимо!

А як ви піклуєтесь про свій найважливіший скарб – голос? У чомусь себе обмежуєте, не їсте морозива усі ці роки? Чи зберігаєте мовчання в день концерту?

- З морозивом – ніяких проблем! А от мовчання – золото. Я скажу так: голос – це дуже делікатна річ. В іспанській мові «голос» – жіночого роду. І недарма… Вона дуже вимоглива та ревнива. Якщо ти не будеш про неї піклуватися, ти заплатиш за це високу ціну! Балачки?.. Напевно, я вмію співати, але не вмію говорити. Бо коли я забагато базікаю, то втомлююсь!

Як ми з’ясували, одного разу ви вже бували в Україні, але інкогніто. Під час фінального матчу Євро-2012, коли Іспанія виграла і стала чемпіоном, ви були на стадіоні. Як же вам вдалося залишитися непоміченим?

-  Усі були надто захоплені футболом! Я сидів у секторі разом із іспанською федерацією футболу. Вони знали, що я дуже хочу потрапити на фінал, і запросили мене до Києва. Звісно, іспанці, що сиділи поруч, впізнавали мене. Але це було в задоволення! Київ – прекрасне місто. Ці парки на схилах, звідки відкривається неймовірний краєвид.

 На Дніпро…

-  Так-так. Мені дуже сподобалося, до того ж усе місто було просякнуте чарівною атмосферою футбольного чемпіонату!

Ви один з найвідоміших фанатів "Реал Мадриду", клубу з вашого рідного міста! У вас навіть  чохол для телефону з символікою клубу. Востаннє вони виграли Лігу чемпіонів саме в Києві!

- Так, я дуже люблю «Реал Мадрид». Ми тричі поспіль ставали переможцями Ліги чемпіонів. На жаль, зараз команда переживає непрості часи. Після успіху в Києві з посади головного тренера пішов Зінадін Зідан. Потім пішов Кріштіану Роналду. Але я вірю, все налагодиться. У нас багато молодих талановитих гравців.

Коли ви були у Києві із таємним візитом, хотілося повернутися із концертом?

- Саме так! Україна – феноменальна країна. Так багато талановитих артистів, музикантів.

 Чи знаєте ви когось?

- Так, я співав із Людмилою Монастирською, з Оксаною Дикою. Вони видатні оперні співачки.

А як проходять ваші репетиції із українським національним симфонічним оркестром? Ви проводите репетиції по скайпу напередодні концерту?

- Мова музики – дивовижна. Музиканти по всьому світу розуміють одне одного. Це просто магія! До того ж, я сам – диригент, тож немає ніяких проблем з тим, щоб знайти спільну мову. Багато років я працював диригентом у іспанській Валенсії. Там був чудовий театр і чудова компанія!  Маю сказати, що в нашому оркестрі з десяток музикантів були українцями! І де б я не виступав по всьому світу, всюди зустрічаю музикантів з України.

 Ви керуєте оперним театром у Лос-Анджелесі, це ж серце сучасного шоу-бізнесу. Чи стежите ви за індустрією поп-музики? Окрім опери, є улюблені жанри, стилі, виконавці?

- Ви маєте розуміти, що я сучасник «The Beatles»! Ми одного віку! Я обожнюю «The Beatles», і ця любов на все життя! Я можу виокремити три пані, які мені дуже до душі: Леді Гага, Селін Діон, ми з нею якось зустрічалися, і Адель. Ці три співачки – фантастичні! Я б з задоволенням із ними заспівав!

Дякую за цю зустріч! Дякую, що знайшли час просто перед вильотом. Вам, напевно,  вже оголосили посадку!

- Дякую і вам. Сподіваюся ви прийдете на концерт у Києві!

Звісно! Передасте вітання своїм українським шанувальникам?

- Привіт, Україно.

У вас відмінна вимова! До зустрічі у Києві!