Святослав Вакарчук розповів Руслані, чому не хоче Grammy

Артист думає, що потрібно думати про музику, а не нагороди

Поделиться:

Святослав Вакарчук на прийнятті з нагоди Дня Незалежності США дав інтерв’ю Руслані, яка виступила в якості зіркового репортера «Світського життя». 

Славко, сьогодні День Незалежності Америки. Скажи, тобі Єльський університет дав тобі щось особливе? 

–Мені кожне навчання - від Львівського університету до Єльського - дає щось особливе. В Єлі мені було приємно, бо я трохи відпочив від сьогодення і познайомився з великою кількістю мудрих людей, прочитав десятки книжок. Трохи змучився, але був задоволений.

А музика? Що «вставило»?

–Я їздив у Нью-Йорк, в основному, на джаз, у маленькі джазові клуби. Слухав джаз що два тижня, а рок і поп музику я взагалі не слухав тоді. Настрій у мене такий був.

Ми хочемо Grammy? 

–Я точно не хочу. Може, ти?

А український Grammy ? 

–Мені здається, якщо буде музика, за яку буде не соромно, від якої  будуть шаленіти професіонали у всьому світі, то вона отримає своє Grammy без  бажання. Хотіти треба не Grammy , а музику,  яка на це заслуговує.

Як викликати інтерес американців? Як інтегрувати нашу культуру?

–Люблять успішних. Коли Україна стане успішною у принципі, як держава, то культура підтягнеться. Як ти думаєш, чому Леонардо да Вінчі, Рафаель і Мікеланджело раптом з’явилися у 15 сторіччі у Флоренції? Саме тому,  що це було місто, в якому за сто років перед тим зароблялися великі гроші кланом Медичі. Коли цих грошей стало багато, вони почали облагороджувати навколо себе все. В тому числі, і замовляти картини. Цей запит на мистецтво створив велику конкуренцію, яка найсильніших вивела угору. Коли Україна буде найсильнішою і матеріально, тим швидше підтягнеться мистецтво. Я так думаю.