Наталія Мосейчук захищає права дітей на освіту в лікарнях

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Наталія Мосейчук захищає права дітей на освіту в лікарнях

Команда проекту «Право на освіту в лікарнях» була у відрядженні до Львова.

Поделиться:

Команда проекту «Право на освіту в лікарнях» разом з куратором Наталією Мосейчук була у відрядженні до Львова, щоб перейняти досвід львівських колег, щодо освіти маленьких пацієнтів в лікарні, адже діти, які хворіють, мають ПРАВО НА ОСВІТУ в лікарнях. Через те, що діти довго знаходяться в лікарні, вони сильно відстають за рівнем знань від однолітків і навіть молодших дітей. Читайте блог Наталії Мосейчук, освіта в лікарнях за посиланням.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блог Наталії Мосейчук збирає шкільні історії українців

«Ми їздили щоб дізнатися як вдалося відкрити та забезпечити функціонування школи на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, хто наразі оплачує зарплату вчителям? Яка команда працює над змінами в темі освіти для дитячих відділень у лікарнях? Що для цього потрібно, щоб такі школи були відкриті у обласних дитячих лікарнях, зокрема, різних відділень, маленьких районних та спеціалізованих клінік по всій Україні? Відбулися зустрічі з Головним лікарем Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Синютою Андрієм Володимировичем, з Директором департаменту охорони здоров’я України Львівської обласної державної адміністрації Микичак Іриною Володимирівною, з Директором департаменту освіти й науки України Львівської обласної державної адміністрації Мандзій Любомирою Степанівною та Головним лікарем львівського Охматдит Возниця Мар'яна Володимирівною», - про це Наталія написала пости на своїй офіційній сторінці у ФБ.

На зустрічі були присутні представники проекту «Право на освіту», ГО "Маленьке серце з мистецтвом" та БФ «Коло».

Рік тому громадська організація «Маленьке серце з мистецтвом» організувала освітню школу у відділені хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД при «ОХМАТДИТ»,  де на даний момент там займаються діти віком від 5 до 18 років.

«У львівській лікарні Охматдит обладнані класи для занять. Ведуться групові навчання. Ми побачили уроки англійської, географії та математики. У цих двох лікарнях з малими пацієнтами працюють вчителі із найближчих до лікарень шкіл. За навчальними планами. З відповідною тарифікацією. І найфантастичніше! Працюють згідно «типового положення про навчання учнів, які перебувають на довготривалому лікування у лікарнях» за…81 рік!!! Нам навіть показали цей унікальний документ підписаний ще міністром охорони здоров’я СРСР! Пані Алла Денисівна зберегла. І, як сказали лікарі та медики, саме ця пожовкла постанова і дозволяє їм викладати в лікарнях, бо « її, звичайно, ніхто не подовжував, але ніхто й не скасовував!» Львів’яни фактично єдині, де зберегли навчання в лікарнях. Як ми не шукали по Україні подібний досвід – не знайшли. Відгукніться, якщо таке десь ще є або дуже хочете, щоб було.Наразі ми у співпраці із львівськими педагогами, департаментом освіти та лікарями ліпимо скелет майбутної освіти при лікарнях. І віримо, що діти одужуватимуть навчаючись. Я запитала вчительку, чому ви це робите ? Відповідь така: «Щоб хвора дитинка жити хотіла і жила», - розповідає Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Мосейчук не змогла стримати сліз у прямому ефірі

Новости по теме