У фільмі “Лігво ворога. Ліквідація” розкриють деталі зухвалої спецоперації СБУ зі знищення тилового пункту управління російських військ

СБУ. Спецоперації перемоги
Деталі оборони Києва в СБУ. Спецоперації перемоги

Про знищення тилового пункту управління російських військ розкажуть у фільмі “Лігво ворога. Ліквідація” на "1+1 Україна".

Поділитися:

8 грудня о 21:40 «1+1 Україна» покаже третій фільм з документального циклу «СБУ. Спецоперації перемоги». Вперше Служба безпеки розповідає деталі приголомшливих спецоперацій, які вразили світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі “Бахмут. Дорога життя” розкриють деталі спецоперації, як снайпери ЦСО “А” допомогли втримати одну з найгарячіших точок фронту

Третя серія циклу «Лігво ворога. Ліквідація» розкаже про виявлення тилового пункту ворога, який він використовував під час наступу на Київ у березні 2022 року, та проведення блискавичної операції із його знищення.

“Тиловий пункт управління - це пункт, де знаходився особовий склад ворога, в тому числі офіцери, там акумулювались логістичні можливості супротивника, паливно-мастильні матеріали та інше”, - зазначає голова СБУ Василь Малюк.

Спецпризначенці зазначають, що знищення такої важливої цілі могло зупинити наступ на Київ. Із агентурних джерел стало відомо, де саме на Поліссі є скупчення ворога, який веде наступ на столицю, та значне накопичення боєприпасів. Колони автомобілів охороняли гвинтокрили, що було ознакою пересування вищого російського командування. Тоді у СБУ виникла смілива, але ризикована ідея операції, метою якої було рознести вщент тиловий пункт ворога.

“Це була зухвала операція, по суті за декілька кілометрів від ворожих позицій, наші підрозділи готували позиції для артилерії”, - зазначив голова СБУ Василь Малюк.

План полягав у застосуванні 152-мм гаубиць МСТА-Б з точки у сірій зоні, із якої можна буде провести артилерійський обстріл об’єкту, що знаходився на значній відстані від розташування український військ. Як зазначають самі спецпризначенці, ідея перемістити важку артилерію на лінію зіткнення була ризикованою, адже за всіма керівними документами таке озброєння використовується не ближче ніж 5 км до переднього краю.

“Світова історія ще не знає випадків, коли важка 152-мм артилерія проводила диверсійні рейди. Це не їхня функція”, - пояснює бригадний генерал військової контррозвідки СБУ із позивним Хантер, який керував операцією.

Завдяки спільній злагодженій роботі 13-го Головного управління військової контррозвідки СБУ, 44 артилерійської бригади ОК “Захід” та ЦСО “А” СБУ операцію вдалося провести блискавично, в результаті чого були уражені десятки одиниць техніки, командний пункт, особовий склад і велика кількість машин, навантажених боєприпасами. Деталі дивіться у фільмі «Лігво ворога. Ліквідація» із документального циклу  «СБУ. Спецоперації перемоги» 8 грудня о 21:40 на телеканалі “1+1 Україна” та на платформі кіно та телебачення Київстар ТБ.

Нагадаємо, над проєктом понад півроку працювала команда 1+1 Production.Originals на чолі з продюсером Акімом Галімовим. Режисер фільму Сергій Кримський, відомий за фільмом "Соловей співає", креативний продюсер проєкту Вікторія Самойлова, шеф-редактор Максим Жухевич.

«СБУ. Спецоперації перемоги»  - це цикл документальних фільмів, який розповідає про тих, кого не знають в обличчя, але результати роботи цих героїв бачить та обговорює весь світ.

Новини по темі