Школи мрії: 10 цікавих відмінностей освіти у різних країнах світу

Школа

Дізнавайтеся, як навчаються діти у зарубіжних школах.

Поділитися:

Україна має амбіції реалізувати зміни в освітній сфері, підвищити престиж професії вчителя та вдосконалити методики начання. Тема освіти набуває все більшої популярності. Тим часом пропонуємо "зазирнути" шкіл у Франції, Фінляндії, Японії та Китаї, Норвегії, В'єтнамі та дізнатися, як навчаються тамтешні школярі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 професій майбутнього: Ким працюватимуть наші діти

ФРАНЦІЯ

1.  Окрім звичайних перерв учні мають ще й двогодинний обід, під час якого можуть сходити додому. 

2. До кіно у Франції ставляться особливо, адже саме брати Люм’єри винайшли кінематограф. Тамтешня шкільна програма передбачає сценарії занять, основані на перегляді фільмів. Збельшого обирають стрічки, що знайомлять з культурою різних країн та мають виховні елементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКЕ: Як виховати успішну дитину: 10 важливих кроків

ФІНЛЯНДІЯ

3. У фінських школах учні відповідальні за своє навчання та визначають, що для них корисніше. На уроках їм дозволяється займатися своїми справами. Якщо на уроці літератури всі переглядають фільм, але якомусь учневі не цікаво, він може читати книжку. 

4. Учнів привчають до аналізування інформації та аргументованого висловловлювання своїх думок. Тому у школах діють так звані дебатні клуби. 

5. Формат уроків літератури відрізняється від українського. Більшість навчального часу фіни приділяють обговоренню текстів і вмінню спілкуватися. Загалом навчання спрямоване не лише на здобуття знань, а й на вміння застосовувати їх на практиці. Наприклад, на уроках математики фінських дітей навчають вирахувати необхідну кількість шпалер для ремонту квартири, скласти домашній бюджет тощо.

6. Батьки можуть дізнатися оцінки своєї дитини з електронного класного журналу.

До слова, Фінляндія входить до п'ятірки лідерів PISA (програма міжнародного оцінювання учнів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

ЯПОНІЯ

7. У цій країні навчання починається починаються о 8:30 і тривають до вечора. Більшість дітей відвідують ще й додаткові навчальні заклади (дзюку). До того ж для японців цілком нормально присвячувати час навчанню неділями.

КИТАЙ

8. Ранок китайських школярів починається з руханки, після 3-го уроку вони виконують вправи для очей. Приблизно о 14:00 вони на них чекає активна руханка. 

НОРВЕГІЯ

9. У цій країні до 8 класу не ставлять оцінок, аби школярі не відчували між собою конкуренції.

В'ЄТНАМ

10. Тут школярі обов'язково займаються йогою та роблять руханку.

Нагадаємо, що цієї осені глядачі 1+1 побачать другий сезон серіалу Школа. Недитячі ігри.

Новини по темі