Безпекові гарантії від країн-партнерів для України: які їхні переваги і чим відрізняються від Будапештського меморандуму

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Нові безпекові угоди з країнами партнерами: чому їх не можна порівнювати з Будапештським меморандумом і яку користь можуть принести Україні — у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Україна підписала гарантії безпеки з Канадою і Італією. Раніше безпекові угоди було укладено з Британією, Німеччиною, Францією та Данією. Україна вже зіштовхнулася з досвідом підписання міжнародних угод, які в реальності не показали свою силу. Славетний Будапештський меморандум досі пригадують як угоду, що мала подарувати мир Україні, але так і не виконала свою функцію. Отже, у чому відмінність нових безпекових гарантій і як вони зможуть захистити Україну? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ не готовий до змін у РФ", — Володимир Зеленський розповів про небезпеку Росії, спростував заяви Трампа і нагадав про важливість допомоги Україні

Нові безпекові гарантії є індивідуальними для кожної країни. В документах прописуються чіткі зобовʼязання гаранта по наданню встановленої  допомоги у визначених обʼємах. Зокрема, угода з Британією передбачає надання Україні оборонної підтримки у грошовому еквіваленті від 2,5 млрд фунтів на рік. Якщо росія здійснить повторний напад, кількість озброєння буде ще вищою за поточну. Основна функція таких документів - забезпечити безперебійне постачання зброї Україні для захисту своїх територій. Канада зобов’язалась підтримувати Україну економічно і налагодити систему реагування на можливу повторну військову агресію з рф. До гарантій, Канада додає пакет допомоги у розмірі 3 млрд канадських доларів. Очікується, що подібні угоди Україна заключить з США і Японією, а також з усіма країнами ЄС. 

За словами Офісу Президента, ці угоди направлені на військову та фінансову підтримку України в даний момент і в разі повторного нападу. Але найголовніше - це є проміжним етапом для вступу України до НАТО.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі