Чи закриють україно-польський кордон для перевезення товарів: ексклюзивно в “Сніданку з 1+1” про це розповів учасник переговорів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Заступник міністра розвитку економіки Тарас Качка розповів подробиці перемовин з польською стороною

Поділитися:

Україна та Польща на перемовинах шукають шляхи розблокування кордону між країнами, на якому протестують польські фермери. При цьому під час перемовин, що відбулися 28 лютого, закриття кордону для перевезення товарів не обговорювалось. Заступник міністра розвитку економіки, торговий представник України Тарас Качка сьогодні ексклюзивно в "Сніданку з 1+1"  розповів, що обидві сторони працюють над конструктивним рішенням, яке задовольнить і Київ, і Варшаву. Припинення торгівлі може принести колосальні збитки економікам обох країн.

“Це той кордон, який дає життя обома економікам. І це, власне, вчора прозвучало, що гіпотетично можна собі таке уявити, але на практиці з таким ризикувати не можна. Важливо усвідомлювати, протести аграріїв блокують дуже важливу торгівлю обох сторонах кордону і власне, тому ми обговорюємо такі рішення, які б заспокоїли фермерів, але водночас зберегли цю торгівлю і нормальну роботу кордону”, - розповів Тарас Качка.

Також в ефірі “Сніданку з 1+1” обговорили, чи є розуміння у польської сторони, що за висипання українського зерна з транспортних засобів можуть стояти не фермери ентузіасти, а особи, чиї дії підживлені з боку росії.

“Потрібно розмежовувати дві речі: протести фермерів, з якими ми не погоджуємось, але це їхнє право, і, як ви знаєте, фермери протестують по всій Європі. Інша річ - акти вандалізму. Польський уряд, зокрема, і міністр внутрішніх справ і міністр закордонних справ і, міністр аграрної політики вони чітко зайняли позицію, що такі акти вандалізму неможливі. Проводяться активні розслідування, і всі винні будуть покарані, тому що ніхто цього толерувати не буде”, - сказав Тарас Качка.

Дивіться «Сніданок з 1+1» щодня по будням з 6:30 до 09:40 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка ситуація на кордоні з Польщею (відео)

Новини по темі