"Є три години на добу для відпочинку, а потім - новий обстріл": як медсестра із Маріуполя рятувала життя людей під бомбами

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Вона пережила бомбардування і потрапила в російський полон, а зараз продовжує рятувати поранених: героїчна історія медсестри з Маріуполя у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Медична сестра Ольга Шаповалова все життя пропрацювала у Маріуполі. З приходом війни жінка зіштовхнулася з неймовірно тяжкими випробуваннями. 3 тижні під нескінченними обстрілами вона допомагала оперувати поранених:

«Привезли дитину з травмами живота всю посічену. І ти розумієш, що треба оперувати її, не дивлячись на те, що до цього всі працювали тільки з дорослими. Морально це дуже важко…».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як вберегти себе від недобросовісних дантистів: пояснює експертка у "Сніданку з 1+1"

16 березня цю на лікарню росіяни скинули авіабомбу.

«Ми оперували цивільну жінку. В цей момент прилетіло і все посипалось на нас. Пацієнтка загинула».

Після удару привозили численних жертв удару, які потребували негайного хірургічного втручання. А матеріали для лікування були переповнені уламками скла. Лікарі переїжджали з бункеру в бункер через невпинний наступ окупантів. Оперування в таких умовах не давало медперсоналу навіть часу, аби поспати:

«До другої ночі тривало чи до третьої. Після цього ти стерилізуєш матеріали, обробляєш інструменти. В тебе є 3 години на відпочинок за добу. А потім починається ранок, новий обстріл і ти знаєш, що зараз привезуть нових поранених».

Для порятунку поранених гелікоптером доправили лікарів із міста Дніпра. Хірург Дмитро Кубряк героїчно провів операцію на відкритому мозку прямо в маріупольському бункері. Це стало дивовижним порятунком важко пораненого військового:

«В нього була проломлена лобна частина. Дефект кістки розміром з долонь».

У квітні 2022 Ольга потрапила до російського полону. Там медсестра перебувала цілих півроку. Ольга каже, що вижила, бо мала мрію знов
побачити близьких - доньку, чоловіка і маленьких онуків. Зараз вона працює у київському шпиталі і продовжує рятувати поранених військових.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Зірка "Кварталу" Степан Казанін допомагає евакуйовувати дітей з небезпечних регіонів

 

Новини по темі