Що відомо про хлопця, який зупинив фуру посеред Києва та врятував водія, який був без свідомості: історія 19-річного рятівника

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія 19-річного хлопця Максима, який врятував життя непритомному водію фури
Скриншот/Сніданок з 1+1

Допоміг водію фури під час нападу епілепсії та став зіркою соцмереж: 19-річний Максим розповів, як йому вдалося швидко зорієнтуватися у критичній ситуації

Поділитися:

Одна з камер спостереження Києва зафіксувала момент, який змусив затамувати подих кожного, хто бачив це відео. На відео видно, як юнак підбігає до некерованої фури, ризикуючи власним життям, щоб врятувати водія, який перебував без свідомості. Як пізніше виявилось героя відео звати Максим Фомін і йому лише 19 років.

Попри свій юний вік, він вже є інструктором з тактичної медицини в благодійному фонді Солом'янські котики, а також активно допомагає українцям здобувати навички домедичної допомоги. Детальніше про своє захоплення медициною та порятунок водія, Максим розповів у сюжеті Сніданку з 1+1.

Максим розповідає, що у критичний момент не розгубився і відразу почав діяти. Побачивши водія у фурі без свідомості, він швидко зрозумів, що ситуація критична. Хлопець підбіг до фури, відчинив двері, зняв ногу водія з педалі газу і натиснув гальмо.

Вже перебуваючи в кабіні, Максим здогадався, що у водія міг статися епілептичний напад, тому хлопець почав діяти відповідно — підтримував голову чоловіка та намагався повернути його до тями.

Максим Фомін
Скриншот/Сніданок з 1+1

Вже згодом на місце аварії приїхали медики, тож Максим допоміг їм доправити чоловіка до карети швидкої. Як розповідає хлопець, він не вперше стикається з подібними ситуаціями.

Понад рік він проводить тренінги з домедичної допомоги та розповідає, як рятувати життя в екстрених ситуаціях. Хлопець вважає, що окрім теоретичних і практичних знань людям важливо не стояти осторонь чужої біди:

«Прошу вас не бути байдужими, опановувати навички домедичної допомоги»

«Коли треба було допомогти людині, ніхто не допоміг. Я думаю, це коштувало не одне життя. Тому прошу вас не бути байдужими, опановувати навички домедичної допомоги й рятувати життя собі, своїм близьким і людям навколо».

Ще на початку 2022 року Максим почав цікавитися темою домедичної допомоги, але з початком повномасштабної війни, зізнається — це стало його особистою місією.

Така готовність Максима до непередбачуваних ситуацій стала йому в пригоді не вперше. Два тижні тому він став свідком, як зіткнулися три автівки — одна з них загорілася.

«Ми з другом побігли по вогнегасники, загасили пожежу. До останнього не вірили, що це вийде, бо автівка вже почала палати. Але добре, що доєдналися інші люди: хтось водою поливав, хтось використовував свої вогнегасники з автомобіля», — розповідає Максим.

Максим вважає, що у країні, яка воює, знання з домедичної допомоги є життєво необхідними для кожного. Випадок із водієм фури привернув увагу громадськості до цієї проблеми й це мотивує хлопця.

«В країні, яка воює — це навичка номер один, яку можна здобути легко і її треба здобувати»

«Коли люди здобудуть ці навички, мені стане трохи спокійніше. Я розумію, що якщо зі мною щось станеться, є більше шансів, що поруч будуть кваліфіковані люди, які зможуть надати допомогу. А в країні, яка воює — це навичка номер один, яку можна здобути легко і її треба здобувати», — зазначає Максим Фомін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова класика: відреставрована стрічка Параджанова Колір граната виходить в український прокат

Новини по темі