Корупційний скандал з Гринкевичами, та до чого тут Соня Морозюк: відомі подробиці

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як сімейство Гринкевичів обкрадало українську армію: у "Сніданку з 1+1" розкрили схему.

Поділитися:

Наприкінці грудня ДБР затримали львівського забудовника Ігоря Гринкевича, який пропонував хабар у 500 тисяч доларів одному із керівників відомства. Правоохоронці почали розплутувати клубок справ родини забудовників. Їхні будівельні компанії успішно вигравали тендери на постачання Міноборони одягу, та, ймовірно, з цих грошей Ігор Гринкевич присвоїв понад мільярд гривень. Отже, в чому суть схеми, та до чого тут відома художниця Соня Морозюк – розповіли в "Сніданку з 1+1".

Як Гринкевичі заробляли на українській армії

Попри те, що у Гринкевича будівельний бізнес разом із сином Романом та дружиною, він виграв аж 23 тендери на постачання форми та білизни для української армії. І це при тому, що вони не мали на той момент жодної швейної машинки, не кажучи вже про кравецький цех, який забезпечить одягом мільйонну армію. Прогорів Гринкевич на вже згаданому хабарі. Одним із перших про це написав Євген Плінський, журналіст Департаменту розслідувань 1+1 та ведучий телемарафону. За його словами, Гринкевичі використовували просту схему: нічого не шили, а купували одяг, який мали б виробити.

"Міністерство оборони чомусь віддавало тендери отаким невідомим компаніям, які купували такий самий одяг в Туреччині та в інших країнах за низькими цінами, а потім поставляли його в Україну. Речі не відповідали більшості технічних вимог і поставляли це Збройним силам України. Ціни, по яких вони закуповували, складали приблизно 40% від тієї суми, яку компанії Гринкевичів отримали від Міноборони. Тобто, якщо вони взяли від Міноборони, від держави, 1,5 млрд грн, то приблизно 40% пішло на закупівлю, а 60% вони заробили", — каже Євген Плінський.

Ігор Гринкевич з родиною

Розкішне життя Гринкевичів

Сімейство не соромилося витрачати "зароблені" кошти та демонструвати розкішне життя на публіку. У голови родини Гринкевичів на світлинах можна помітити годинник Rolex за майже 80 000 євро. Його донька Ольга хизувалася відпочинком на розкішних островах та подорожами в найкращому вагоні для високопосадовців. Син Роман придбав у найдорожчому котеджному містечку під Києвом, Козині, будинок площею майже 300 м² за 25 млн. Він також став власником чотирьох земельних ділянок. Крім того, чоловік дбав про свою наречену, художницю Соню Морозюк.

Соня Морозюк та Роман Гринкевич

Картини Соні коштують 10 000-20 000 доларів. Влітку Роман зробив коханій пропозицію у Венеції, подарувавши каблучку вартістю щонайменше 7 000 доларів. Невдовзі у Соні помітили підвіску Cartier за понад 13 000 доларів і автомобіль Posche. У суспільства виникло припущення, що в просування художниці вклав гроші саме Гринкевич, адже зокрема у неї з'явилася майстерня вартістю 250 000 доларів.

Спочатку Соня на корупційний скандал відреагувала закривши свою сторінку в Instagram, проте днями порушила мовчання. У своєму дописі вона заявила, що сама заробляє на продажі своїх картин і авто купляла за власні кошти. Також опублікувала доходи за рік — це 100 000 доларів. З чоловіком у відносинах перебуває 5 місяців, з яких 2 місяці вони заручені. За словами художниці, про оборудки коханого не знала.

"Хто насправді створив Соню Морозюк? Ні, це не Рома. Ми у відносинах 5 місяців, з них два — заручені. Я про це пишу, щоб ви зрозуміли, в якому шоковому стані я була після звинувачень в тому, що роман причетний до якихось оборудок... Якщо звинувачення на адресу Романа виявляться правдою (я не хочу в це вірити), то ми не зможемо бути разом". 

Коментар журналістам "Сніданку з 1+1" Соня Морозюк надавати відмовилася через емоційний стан та сказала, що прокоментує ситуацію пізніше. Яке покарання світить Ігорю Гринкевичу та його рідним, дізнавайтеся у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Новини по темі