Як вибрати якісну шинку: перевірений спосіб від Костянтина Грубича
Костянтин Грубич розповів, якою має бути справжня шинка та поділився способом перевірки якості в домашніх умовах
Шинка — це м'ясна заготовка із задньої ноги свині. Добрий господар шпигує її часником, натирає сіллю та перцем і запікає або коптить. Як відрізнити справжню шинку від підробки, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.
Якою має бути якісна шинка
Вартість шинки на українському ринку коливається від 50 грн до 1500 грн. Візниця в ціні може пояснюватися складом продуктів. За словами експертки з якості продуктів Олени Сидоренко, дешеві шинки містять дуже багато добавок.
«Наприклад, може бути додано м'ясо механічного обвалювання, тобто перетертий кістковий бульйон, а також ароматизатори шинки. Сама шинка — це досить дорогий продукт, тому треба брати саме дорогу шинку, яка містить 100% м'ясну сировину плюс додані спеції. Ну ще нітрит натрію додають для кольору і все», — розповідає спеціалістка.
Отже, якісна шинка не може коштувати дешево. Чим менше інгредієнтів у складі шинки, тим вища її якість.
«Звертайте увагу, щоб у складі шинки було поменше цукрів, штучних барвників, ароматизаторів. Самого м'яса повинно бути щонайменше 80%. Це тоді гарантує, що ви отримаєте більш-менш хороший продукт», — пояснює Костянтин Грубич.
Як перевірити якість шинки в домашніх умовах
Для перевірки якості таких виробів рекомендується використовувати йод. Беремо шинку і по крапельці йоду капаємо на відрізаний шматочок. Якщо продукт якісний, то йод за хвилинку-дві залишиться коричневого кольору.
Термін придатності шинки
Шинка може зберігатися від трьох діб до 20 днів. Чим менший термін придатності, тим якісніший продукт. Шинка буває в поліамідній упаковці і в натуральній. Натуральна зберігається менше, а поліамідна — до 20 днів. У холодильнику продукт може лежати до одного тижня.
Вам також буде цікаво дізнатися, як відрізнити та приготувати справжній квас.