Як розпізнати алергію на сонце: лікар назвала основні симптоми

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як розпізнати алергію на сонце: лікар назвала основні симптоми
Freepik

Що таке алергія на сонце: симптоми та профілактика

Поділитися:

Спека продовжує надокучати, але вже не тільки температурою, але й деякими симптомами, що пізніше проявляються у вигляді алергії на сонце. За останньою статистикою через аномальну спеку, пік якої ми прожили цими днями, кожен четвертий візит до кабінету дерматолога зараз через алергію на сонце. Дуже часто її плутають зі звичайним дерматитом. Але як розпізнати ці хвороби? Про те, що таке алергія на сонце та як від неї врятуватися розібрались разом з дерматологиня Світланою Дячук у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що таке алергія на сонце

За словами дерматологині, насправді це не справжня алергія. Те, що люди звикли називати алергію на сонце здебільшого називається просто — пітниця, але вона свої похідні форми.

"Люди бачать якусь висипку, вони панікують, біжать до лікаря. А це насправді немає жодного відношення до алергії на сонце. А проявляється це тільки так, як от як пітничка. Там якимись невеличкими висипками чи можуть бути прояви абсолютно різні. Як тоді люди плутаються з дерматитом, тому що може бути різне подразнення", — розповідає Світлана Дячук.

Саме сонце не є алергеном. Спровокувати симптоми можуть речовини, які люди попередньо нанесли на шкіру. Вони можуть збільшити чутливість організму до сонячних променів.

Де може виникнути алергія

Алергія виникає на відкритих ділянках тіла. За словами дерматологині найчастіше це може бути:

  • зовнішня частина плеча та передпліччя;
  • зона декольте;
  • живіт, а саме місця, де був контакт зі шортами чи штанами;
  • ділянка під колінами 

Алергія на сонце проявляється переважно через почервоніння та дрібну висипку. Таку дрібну висипку дуже часто можуть сплутати з проявом дерматиту, але тут варто пам'ятати про одну особливість. Пітниця в основному не буде мати свербежу, а от дерматит — навпаки матиме виражений зуд. 

"Якщо у вас з'являється висипка на зовнішніх ділянках, де більше попадає сонечко: наприклад, у зоні декольте, передній поверхні стегон і при цьому дуже свербить — це алергія, тоді записуємось до лікаря. Та якщо висипка на складочках, у зонах під одягом — ми не йдемо до лікаря, а можемо залишити це на кілька днів і поспостерігати. У 95% вона зникне самостійно", — підсумовує Світлана Дячук. 

Чи можна захиститись

Одягайте легкий одяг

Варто одягати легкий натуральний одяг. Він захистить і від ультрафіолету, і від перегрівання. Адже чимало дерматитів виникає через те, що піт не вбирається та не виводиться, а натуральна тканина буде дуже гарно його вбирати й охолоджувати шкіру.

Відмовтесь від синтетичних речей

Не варто носити синтетичні речі, тому що вони створюють той самий парниковий ефект через який вам гарантований дерматит. 

Правильно підбирайте косметику

Косметика обов'язково має складатись з легких текстур аби не обтяжувати лице. До того ж намагайтесь правильно підібрати косметику по своєму типу шкіри, аби шкіра дихала в таку спеку.

Обережно з парфумами та дезодорантами

Дуже часто ваші парфуми, коли ви виходите на активне сонце провокують ті самі алергічні реакції. Ви можете навіть не підозрювати, що вони можуть бути через парфуми. У цьому переліку також і дезодоранти. Деякі дезодоранти містять речовини, які також можуть викликати висипи. Хоча на щастя, це не так часто відбувається, проте теоретично можливо. 

Не забувайте про воду

Під шаленої спеки ніщо краще не врятує, як вода. Тому пийте навіть дуже багато води, під час таких високих температур — це може бути у межах норми. 

Читайте більше актуальних та корисних матеріалів на сайті 1plus1.ua.

Новини по темі