"Коли під загрозою вся наша культура, ще більше хочеться її транслювати", — переможниця "Голосу країни-12" Марія Квітка з прем'єрою пісні "Кохала" у студії "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Переможниця Голосу країни Марія Квітка презентувала пісню Кохала у студії Сніданку з 1+1
Instagram/kvitkakvitkakvitkakvitkakvitka

Телепрем'єра пісні "Кохала" Марії Квітки у студії "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Вона — популяризаторка етнокультури, а її зірка засяяла на "Голосі країни". 30-річна співачка та фольклористка Марія Квітка - переможниця 12 сезону "Голосу країни". Марія має унікальний підхід до української пісні. Співачка особисто їздить в експедиції селами, щоб зібрати старовинні українські тексти. Марія занотувала вже понад 2000 пісень, а цієї весни презентувала свій перший альбом «Дай серцю ВОЛЮ». Усі треки зі збірки співачка створила на основі старовинних текстів. Серед них – унікальна пісня "Кохала". Ці рядки Марія Квітка знайшла у збірнику "Пісні Явдохи Зуїхи". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марія Квітка випустила дебютний музичний альбом «Дай серцю ВОЛЮ»

Марія Квітка завітала до студії "Сніданку з 1+1" з телепрем'єрою пісні "Кохала" з альбому "Дай серцю ВОЛЮ":

"Я дуже давно займаюсь народною музикою, фактично з своїх 16 років. Тому і перший альбом присвячений цьому. Ля мене найцінніше – зберігати культурну спадщину. Більшість проєктів, які я роблю, присвячені саме нашим українським традиціям. Цей альбом став можливим тільки завдяки тому, що я перемогла на "Голосі країни", оскільки це, фактично, мій суперприз від мецената Андрія Мацоли", — розповіла Марія Квітка.

Співачка поділилась своїм досвідом та порадами майбутнім учасникам "Голосу країни-13":

"Брати свій страх за руку і йти разом з ним. Я насправді сама не бачила себе співачкою, не бачила себе на «Голосі країни». Але для мене було важливо перебороти свої страхи та показати свою історію. Люди це зрозуміли та відчули. Я не можу сказати, що я володію якимось надзвичайними вокальними даними, але зараз дуже цінується чесність, відвертість та твоя місія. Я свою вбачаю, розумію та намагаюсь популяризувати. Людина має знати, про що вона співає та дуже хотіти це робити. Найбільше мені допомогло те, що я не думала про перемогу взагалі. Це не було пріоритетним. Для мене було важливо проговорити і заспівати те, що я мріяла. Я сама обирала пісні, особливо для фіналу, дуже довго за них боролась. Було бажання заспівати те, що дуже хочеш, щоб залишилось в історії".

Нагадаємо, кастинг «Голосу країни-13» подовжено. Продюсери шоу повідомили, що подовжують кастинг, тому у вас є шанс зробити заявку до 15 червня. Щоб долучитися до участі, необхідно заповнити анкету на сайті casting.1plus1.ua. Також можна подавати заявку колективом, тріо або дуетом. Якщо ваша анкета буде відібрана командою, з вами зв'яжуться за залишеними контактними даними.Більше про те, як потрапити на "Голос країни-13", та яким буде новий сезон вокального шоу — дізнавайтеся на сайті 1+1.

Марія Квітка 1+1

Марія Квітка має надію, що зможе зняти ще відеороботи до свого альбому, однак зауважує, що у наші часи це важко панувати. Особливої уваги у кліпі до треку "Кохала" заслуговують костюми, які Марія особисто підбирає:

«Я завжди використовую щось, що пов’язане з традиційними елементами, бо важливо транслювати наші традиції різними способами, методами: через музику, костюми, через різні казки, легенди. Для мене це дуже важливо».

Для презентації альбому Марія обрала пісню "Кохала", яку відшукала на Вінниччині і яка має свою унікальну історію:

«Пісню вперше записала не я, вона є у збірнику, який дуже відомий багатьом фольклористам. Пісня записана від Явдохи Зуїхи у 20-х роках минулого століття. Треба розуміти, що ця жінка була не письменною, але пам'ятала більше тисячі народних пісень. За її співом і був записаний цей збірник. Це фантастично і чудово, що ми ще все це пам'ятаємо і на основі цього створюємо щось нове».

Марія Квітка пояснила, чому саме цю пісню вона обрала:

"Там немає ні слів про війну, ні про боротьбу, ні про втрату. Але ця пісня повністю передає всі ті відчуття людей, які втратили назавжди своїх близьких, коханих і рідних людей. Ця пісня – про абсолютно непоправну втрату. Це болісна для мене пісня. З 2014 року ми втратили дуже багатьох друзів і близьких людей".

У альбомі 8 пісень, вони не всі оригінальні, оскільки Марія складала тексти так, як вони їй відгукувались. Є пісні, де поєднано навіть три пісні з різними куплетами, а також додані слова Тараса Шевченка. Це своєрідний мікс народних пісень і мелодій.

Марія Квітка розповіла, де бере сили працювати та творити:

"Для мене музика – це своєрідна терапія, вона завжди була в моєму житті,  навіть коли я не співала на людях чи для людей. Я можу співати з близькими, і для мене це віддушина, це дуже допомагає. Люди і раніше все виспівували, коли не було психотерапевтів. Коли під загрозою вся наша культура, то ще більше хочеться її транслювати і ще більше цікавитись, в неї поринати".

Новини по темі