Що потрібно знати про дитячі щеплення: поради педіатра

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Титулований педіатр в гостях у «Сніданку» розповідає про важливість дитячої вакцинації.

Поділитися:

В якості щеплення до організму дитини вводиться послаблений, інактивований вірус, так званий інфекційний агент, котрий стимулює вироблення антитіл. Останні в майбутньому захищатимуть малечу від захворювання: при зіткненні з «живим» вірусом організм зможе йому опиратися.

В Україні існує національний календар про вакцинацію, створений на основі європейського аналогу. За цим «графіком» щеплення  дитині необхідно робити від 10-ти найпоширеніших інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, коклюшу, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи й паротиту. Суть дотримання календаря – у вчасному захисті дитини від зараження, підготовка її організму до можливої сезонної епідемії. Будь-яке щеплення можна зробити в районній поліклініці безкоштовно.

Коли лікар звільняє від необхідності робити «щеплення»?

Трапляються окремі випадки, коли педіатр дає батькам дозвіл не робити малечі якесь щеплення. Зокрема, коли дитина має певні проблеми зі здоров’ям:

- низький гемоглобін,

- алергію на компоненти вакцини,

- гострі та хронічні захворювання.

За інших обставин усі щеплення з «календаря» є обов’язковими. Якщо з якихось причин дитина не була вчасно вакцинована, щеплення необхідно зробити негайно, але наступну вакцинацію не можна буде робити раніше, ніж через місяць.

Серед молодих мам поширюється безліч страхітливих історій про наслідки певного щеплення для малечі. Як стверджують лікарі, більшість із них – вигадані, але схвильовані мами вже «дують на холодне» і сподіваються на «колективний імунітет» (коли більшість дітей у класі/групі вакциновані). Як стверджує наш експерт, кандидат медичних наук: інформація, ніби дитина в такому колективі вже не має потреби робити противірусне щеплення – безпідставна.

Разом із тим, Ганна Гнилоскуренко попереджає, що не потрібно лякатися звичайних реакцій після отримання «укольчика»:

- незначного підвищення температури,

- тимчасового дискомфорту,

- болю в місці інфекції.

Поради батькам перед тим, як вести дитину на щеплення:

1. Всі можливі наслідки щеплення прописані в інструкції до препарату і, щоб даремно не лякатись, з ними потрібно попередньо ознайомитись.

2.  Якщо після чергового щеплення у дитини була помічена надмірна алергічна реакція, наступну вакцинацію слід проводити під посиленим контролем лікаря.

3. Вакцинацію можна проводити виключно, якщо дитина цілком здорова.

Прививатись можна тільки після повного одужання, після нормалізації температури тіла, і огляду в лікаря. Також варто попередньо здати аналіз крові, – радить експерт батькам, чия дитина тільки-но перехворіла.

4. Якщо ви не довіряєте вітчизняним вакцинам – робіть щеплення платними вакцинаціями від авторитетних європейських виробників.

Той факт, що за 3 минулі роки від кашлюку та правця померли 22 людини, змушує замислитись. Адже за рівнем вакцинації населення України відстає навіть від африканських країн – Сомалі та Ліберії. Всього 20% наших громадян щеплені від цих смертельних хвороб, а отже інші потрапляють до зони ризику й мають бути обережними.

А попереджений, означає – озброєний!

Новини по темі