Для зміцнення імунітету: експертка розповіла про новий тренд садівництва на пряні та лікарські трави

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Лікарські трави: які потрібно обов'язково садити у себе на городі та як за ними правильно доглядати

Поділитися:

Серед садівництва особливо популярним останнім часом став тренд на вирощування лікарських рослин. Окрім овочів та фруктів на городі чи у садку можна вирощувати трави, які не просто будуть радувати очі, а й допомагатимуть під час хвороб або зміцнюватимуть ваш імунітет. Про те, які трави потрібно обов'язково садити у себе на городі та як за ними правильно доглядати розповіла експертка із садівництва Антоніна Лесик у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна"

Хоча тренд й новий, проте традиція вирощувати пряні та лікарські трави сягає ще середніх віків. Раніше при монастирях завжди були невеликі клумби лікарських трав, які збирали для лікування, а також додавали в їжу. 

Догляд за пряними травами

У догляді майже всі пряні трави невибагливі. Їм потрібно багато сонця та нечасті поливи. Винятком можуть стати однорічники, такі як кріп, петрушка та базилік. Адже в них не розвинена коренева система. Майже всі однорічні пряні трави можна висівати одразу у ґрунт, коли земля прогріється, за виключенням базиліку, адже його зазвичай вирощують через розсаду.

“Як правило, пряні трави люблять трохи лужні ґрунти, багато сонця і не дуже багато поливу. А в дикій природі вони зростають майже без догляду”, — зазначає експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 нюансів, які варто знати перед перекопуванням городу

Також багато пряних трав дуже декоративні. Наприклад, лаванда, материнка, чебрець стануть красивим доповненням до ваших троянд.
Якщо у вас немає місця на городі або на клумбі, або просто немає городу, то не варто засмучуватись. Адже садок пряних трав можна влаштувати в горщиках та поставити на підвіконні чи балконі. 

Для вирощування в контейнерах підійдуть — майоран, чебрець, м'ята чи базилік.

Як заготовляти

Попри те, що пряні трави краще вживати у свіжому вигляді, експертка радить робити заготовляння. Час для заготівлі пряних трав залежить від того, яка частина рослини вам потрібна.

  • Якщо вам потрібно тільки листя, наприклад, як у м'яти, то заготовляти його необхідно до цвітіння, поки ефірні олії тримаються саме в листах. Тому м'яту потрібно збирати вже зараз.
  • Проте, якщо все ж вам потрібні квіти, як приклад, у материнки чи календули, то збираємо їх у фазі найбільшого розпуску.

Збирати трави потрібно або рано вранці, або пізно ввечері. Адже у цей час у рослинах максимальна кількість ефірних олій. Сушити їх потрібно в теплому приміщенні й стежити за тим аби на них не потрапляли прямі сонячні промені, а потім зберігати в паперових пакетах або банках. 

“Наприклад, чебрець, материнку, календулу, м'яту, шавлію, роблю заготовки, висушую, а потім одразу заварюю з них чай”, — ділиться порадою Антоніна Лесик.

Раніше ми розповідали про те як покращити свій врожай та зробити зелені добрива. Читайте про це на 1plus1.ua.

Новини по темі