«Було дуже складно»: чемпіонка Паралімпіади-2024 Оксана Зубковська розповіла, як ледь не залишила спорт та що її змотивувало боротися далі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Паралімпійська чемпіонка Оксана Зубковська розповіла про свій шлях до медалі
Getty Images

Оксана Зубковська ексклюзивно для Сніданку з 1+1 розповіла, з якими труднощами стикалась на шляху до омріяної перемоги

Поділитися:

Паралімпійські ігри в Парижі, які завершилися нещодавно стали значним досягненням для нашої збірної. Українські спортсмени продемонстрували вражаючі результати, посівши 7 місце у медальному заліку та здобувши 82 медалі — серед яких 22 золоті. 

Однією з українських чемпіонок Паралімпійських ігор стала Оксана Зубковська — українська легкоатлетка, яка завоювала золоту медаль у стрибках у довжину серед спортсменів із порушенням зору. Її ім'я вже знайоме у світі паралімпійського спорту, адже вона здобувала золоті медалі на чотирьох попередніх Паралімпіадах і навіть встановила світовий рекорд у Лондоні у 2012 році.

На цьогорічних змаганнях її переможний стрибок у довжину був досягнутий з п’ятої спроби й склав 5 метрів 78 сантиметрів. Проте, цей успіх не був легким і став результатом величезних зусиль і переживань. Про це Оксана Зубківська розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Сніданку з 1+1 та поділилася іншими деталями своєї спортивної кар'єри.

Під час Олімпійських ігор у Токіо, Оксана отримала серйозну травму, яка змусила її навіть думати про завершення спортивної кар’єри:

«Я ногу зовсім не відчувала. Я не знаю, як я вийшла на змагання. Це, мабуть, просто поклик душі. Я не могла здатися, адже великий шлях був пройдений саме до Паралімпійських Ігор. Я все-таки вийшла, змагалася, я здобула золоту медаль.

Оксана Зубковська
Скриншот/Сніданок 1+1

Проте, після повномасштабного вторгнення, вона вирішила повернутися до спорту, щоб підтримати свою країну, попри різні труднощі, які виникали на її кар'єрному шляху:

«Ми тренувалися в умовах війни, тому було дуже складно. Тривоги, блекаути – це все ускладнювало підготовку до Паралімпіади. Але, незважаючи на всі труднощі, я не могла здатися. Моя травма ноги – це ніщо в порівнянні з тим, що наші військові роблять для нас».

Оксана Зубковська розповіла, що початок Паралімпіади-2024 розпочався з про теплої зустрічі українських спортсменів ще з аеропорту у Варшаві, що її дуже приємно вразило:

«У Варшаві люди підходили й фотографувалися з нами, потім багато хто кричав: Слава Україні! Я вам не можу передати, як це було. Як тільки ми прилетіли, там також усі трибуни викрикували: Слава Україні! Я виходила і настільки пишалася тим, що я українка. Це дуже приємно — бути представником такої сильної країни».

За словами спортсменки, підготовка до Паралімпіади була справжнім випробуванням. Оксана проходила через складну реабілітацію після операції та, як і багато інших українських спортсменів тренувалася в умовах війни:

«Під час війни умови для досягнення таких результатів було ще важчим. Коли тривога, ми зупиняємо тренування, йдемо в укриття, чекаємо поки закінчиться тривога, потім виходимо і робимо розминку, розігріваємо м'язи. Це ускладнює настрій і підготовку».

Також чемпіонка розповіла, чому, на її думку, українські паралімпійці здобувають більше медалей на спортивних змаганнях:

«Мені здається, що для нас ці змагання — це єдиний шанс раз на чотири роки проявити себе. Ми не маємо можливості змагатися по декілька разів, як олімпійці, але готуємося дуже серйозно до цього змагання. У нас немає другого шансу, тому ми йдемо до максимуму».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 золоті нагороди та 7 місце в медальному заліку: скільки медалей вдалося здобути українським паралімпійцям на Паралімпіаді-2024

Новини по темі