Переводити годинники вже не будемо: в Україні скасували "літній час"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Переводити годинники вже буде не потрібно, адже український парламент скасував літній час

Поділитися:

Переводити годинники вперше запропонував винахідник та один із батьків-засновників США — Бенджамін Франклін. Він дуже любив поспати, тому одного разу жартома сказав, що можна зекономити свічки й гроші, якщо перевести годинник і раніше прокидатися. А вже під час Першої світової війни Німеччина та Австро-Угорщина так і зробили. Цього правила дотримувались і ми, поки український парламент не вирішив його скасувати. Про це детально розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Україна скасовує літній час

Щодо скасування переведення годинників, у своєму телеграмі повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Він зазначив, що згідно з рішенням Верховної Ради в останню неділю жовтня — 27-го числа, українці переведуть стрілки годинника на зимовий час, а далі — вже на літній час переходити не будемо.

До цього Україна жила за східноєвропейським часом і двічі на рік переводила стрілки годинника: в останню неділю березня на літній час, а в останню неділю жовтня – на зимовий.

Народні депутати не перший рік говорили про перспективи скасування переведення годинників, але до остаточного рішення дійшли тільки зараз. До того ж на цей час приблизно 60 країн щороку переходять на літній час, а потім повертаються до зимового, а близько 140 країн або взагалі ніколи цього не робили, або від такої практики відмовилися.

Який насправді вплив має переведення годинника

Хоча чимало людей і досі впевнені, що таким чином ми зберігаємо наше енергопостачання. Все ж згодом з'явилися нові висновки, що перехід на сезонний час не допомагає заощаджувати електроенергію. Та й все частіше почали говорити про негативний вплив на здоров'я.

Зокрема, лікарі говорять про те, що переривання біологічних циклів через переведення стрілок може викликати загострення хронічних хвороб та зниження працездатності.

У 2019 році в Євросоюзі також підтримали скасування обов'язкового переведення годинників, однак поки що більшість країн Європи продовжують це робити.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі