Що потрібно знати про реєстрацію домашніх і безпритульних тварин

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дізнайтеся усі подробиці нового законопроекту про обов’язкову реєстрацію тварин

Поділитися:

В Україні пропонують ввести обов'язкову реєстрацію домашніх і безпритульних тварин. Про це йдеться у відповідному законопроекті №7220, який зареєстрували депутати Верховної Ради. Психіатричний огляд собак, легалізація кладовищ, стерилізація тварин, які не мають породи - це одні із головних положень майбутнього закону. Депутати пояснили свій задум наступним чином:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порід собак, які найкраще ладнають із дітьми

Нас об’єднала ідея захистити тварин від жорстокого поводження та змусити господарів бути відповідальними. 

Українці по-різному відреагували на законопроект щодо захисту тварин.

Я за. Якщо ви взяли відповідальність за тварину, будь ласка, відповідайте за неї та її долю.

Я вважаю, що необхідно ввести поправки. Нехай закон щодо стерилізації стосується лише бездомних тварин, адже власники домашніх улюбленців можуть не захотіти їх стерилізувати. 

Розібратися, яким чином новий законопроект покращить ситуацію із безпритульними тваринами, допомогла зоозахисниця Олександра Мезінова - засновниця і керівниця притулку для тварин Сіріус.

Штрафи для безвідповідальних господарів. Експерти стверджують, що 70% бездомних тварин колись мали господарів. Після того як закон набуде чинності, таких несвідомих господарів будуть штрафувати. Будь-яку тварину можна буде відшукати за чіпом та встановити її власника.

Зменшення кількості безпритульних тварин. У законопроекті чітко прописані способи скорочення кількості бездомних тварин, а також передбачена стерилізація тварин, що не мають прихистку. Перевірятимуть дотримання закону поліцейські.  

Виділення бюджету для притулків. Експерт стверджує, що столичним комунальним притулкам щороку виділяється від 10 до 20 млн. гривень. Цієї суми вистачає, аби виконувати свою роботу. Після втілення нового законопроекту важливим завданням держави стане контроль притулків за їх оптимальною роботою.

Скорочення смертності тварин. Аби зменшити смертність домашніх улюбленців, держава виділяє кошти притулкам, куди можна віддати новонароджену тварину та згодом стерилізувати її. Однак, на жаль, це не повністю вирішує проблему. Відповідно до нового законопроекту буде заборонено наносити шкоду тваринам.

Програма тваринотерапії. За кордоном практикується ще один дієвий метод зменшення кількості безпритульних тварин на вулиці. Тварин із притулків віддають у будинки для людей похилого віку та інші громадські організації, де тварини знаходять нових господарів і приносять людям радість. З появою нового законопроекту такий спосіб може бути втілений і на території України. 

Допомога волонтерам. Волонтерська робота допомоги безпритульним тваринам на даний час особливо дієва. Однак варто розуміти, що країні потрібно ще більше притулків, які будуть надійною опорою у піклуванні про бездомних тварин і допоможуть волонтерам ще краще виконувати свою місію. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати корм для котів?


 

Новини по темі