У рубриці “Долати барʼєри” в “Сніданку з 1+1” розповіли, як облаштовані інклюзивні автомобілі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Ведучі вирішили продемонструвати, що люди з інвалідністю можуть бути вправними кермувальниками.

Поділитися:

28 грудня у ефірі “Сніданку з 1+1” на телеканалі 1+1 Україна вийшов заключний епізод рубрики “Долати барʼєри”, ведучими якої є Єгор Гордєєв  та Олександр Терен - доброволець батальйону "Карпатська Січ", який у травні 2022 року під час боїв на Харківщині отримав важке поранення, втративши обидві ноги. 

У попередніх епізодах ведучі вчилися долати фізичні, психологічним барʼєри, облаштовувати доступне середовище, а сьогодні у рубриці розповіли про інклюзивний транспорт. Ведучі вирішили продемонструвати, що люди з інвалідністю можуть бути вправними кермувальниками. Як це відбувається і як облаштований інклюзивний автомобіль - дивіться у сюжеті.

“Специфіка для водія із маломобільних груп населення відрізняється, тому що автомобіль має бути переобладнаний відповідно індивідуально під цю людину. Треба отримати дозвіл на це переобладнання, пройти сертифікацію, обов’язково технічний контроль і індивідуально під цю людину знайти фахівців, технічне обслуговування, які мають на це ліцензію і переобладнати автомобіль, - розповідає Олександр Терен. - “Ви звертаєтесь до головного сервісного центру МВС, отримуєте дозвіл, це не коштує нічого, після цього ви переобладнуєте свій автомобіль, потім проходите сертифікацію, все повинно відповідати держстандарту”.

У інклюзивному автомобілі передбачено все так, що у людини із протезами нижніх кінцівок під час водіння працюватимуть тільки руки. Додаткові важелі на кермі дають змогу керувати, гальмувати та переключати передачі. Якість водіння при цьому не страждає. 

Окрім того, Єгор Гордєєв та Олександр Терен продемонстрували, що пасажири на кріслах колісних можуть викликати собі інклюзивне таксі, яке обладнане спеціальними кріпленнями. Вартість такого таксі буде звичайною. 

“Бар’єрів купа у транспорті, ми їх всі не подолаємо, це лише початок великої дороги. Але якщо ми побачили, як їх обійти, то ми в себе в голові якісь певні бар’єри знищили. Дякую вам за це”, - коментує Єгор Гордєєв.

Нагадуємо, у межах рубрики “Долати барʼєри”, в основу якої ліг “Довідник безбарʼєрності”, створений за ініціативи Олени Зеленської, ведучі говорили «про» і «з» людьми з інвалідністю, щоби бачити, чути, відчувати одне одного, долати будь-які бар’єри у спілкуванні та будувати безбар’єрну країну суперлюдей разом.

Під час ефірів Єгор та Олександр підіймали теми подолання психологічних барʼєрів, як дітям реагувати на людей з протезами змалку, як створювати безбар'єрний простір навколо і чому це важливо, а також про транспорт без барʼєрів. 

Переглянути попередні випуски рубрики можна на YouTube-каналі “Сніданку з 1+1”. Партнери рубрики - компанія Mastercard та ГО "Безбар'єрність".

1+1 media  і  Mastercard є учасниками спільноти «Бізнес без бар’єрів», об'єднаної навколо ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Новини по темі