Відключення опалення: скільки можна зекономити, якщо вимкнути батареї зараз (розказують експерти у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як економити на опаленні: скільки можна зекономити, вимкнувши батареї до кінця опалювального сезону — 1+1
freepik.com

Як можна заощадити на опаленні?

Поділитися:

Опалювальний сезон добігає кінця, навіть передчасно. Традиційно вимикають батареї в середині квітня, але тепла весна вже прийшла в Україну. Міста поступово відмовляються від централізованого опалення. Першими це зробили в Дніпрі. Коли можуть припинити опалення у вашому місті та скільки вийде зекономити на платіжках, якщо вимкнути батареї вже зараз, дослідили у "Сніданку з 1+1".

Графік відключення опалення перш за все диктує погода: якщо середня добова температура в місті три дні поспіль тримається на рівні вищому від 8 градусів тепла, то можна вимикати батареї. Традиційно такі сприятливі показники настають в середині квітня. Цього року завершити опалювальний сезон можна передчасно та ще й суттєво зекономити. Однак остаточне рішення за місцевою владою.

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко рекомендує мерам і головам громад не зволікати, бо в умовах війни всім потрібно заощаджувати теплоенергію. До того ж у великих містах-мільйонниках вимкнення опалення займає до двох тижнів. За підрахунками фахівця, якщо, наприклад в Києві відключити тепло зараз, а не в середині квітня як зазвичай, то споживач може зекономити майже місячну платіжку за тепло.

Значно менші платіжки за комуналку надійдуть мешканцям Дніпра. Це перше українське місто, де вже відключили опалення. На черзі готуються Хмельницький,  Кривий Ріг, деякі міста Черкащини та Дніпропетровщини.

Коли батареї вимкнуть, а температура таки опуститься, люди будуть прогрівати оселю альтернативними приладами і буде більший попит на світло. Але енергетичний експерт Геннадій Рябцев заспокоює, що через це суттєвих змін в енергопостачанні не буде:

"Суттєвих побоювань немає, тому що є резерв потужності в більшості районів, ну може за виключенням окремих районів. Скорочення обсягів споживання електричної енергії внаслідок припинення опалювального сезону значно суттєвіше".

За словами Рябцева, багато міст поки готові лише призупинити чи скоротити опалення, бо побоюється квітневих заморозків. Якщо холодна погода протримається надто довго, то повертати теплопостачання таки доведеться, особливо в лікарні, дитячі садочки та школи. Якщо воду з системи спустити повністю, то запускати
теплопостачання буде надто складно.

Скільки можна зекономити, якщо вимкнути батареї зараз, дивіться:

Новини по темі