Відкриття сезону підсніжників: чи можна продавати первоцвіти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи дозволено вирощування підсніжників: експерт у «Сніданку з 1+1» розповів, за що можна отримати штраф.

Поділитися:

Підсніжники - особливі квіти, що занесені до Червоної книги України. Пані Мальвіна працює вчителькою, а у вільний час має хобі - вирощувати квіти. Жінка стверджує, що отримала всі дозволи на вирощування цих рослин і продавати їх не збирається. Та чим можна так робити і точки зору закону? 

Юрист Богдан Кушнір у «Сніданку з 1+1» каже, що купувати саджанці первоцвітів абсолютно законно, але придбати їх варто в спеціалізованому магазині, які мають ліцензію на продаж червонокнижної розсади. 

«Це буде певне підприємство, яке займається розведенням даної рослини. Воно має отримати спеціальну ліцензію та дозвіл на розведення червонокнижної рослини. Після того така червонокнижна рослина має передаватися на реалізацію до певного магазину».- ділиться Богдан Кушнір.

Навіть якщо ви самостійно виростили підсніжники, вам все одно не дозволяється їх зривати або продавати. 
Юрист пояснює:

«Якщо ви придбали в спеціалізованому магазині і просто в себе тримаєте для краси, це дозволено. Заборона використання первоцвітів і червонокнижних рослин в комерції і будь яке їх розведення задля отримання прибутку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли садити тюльпани навесні, і як це правильно зробити

Наразі саджанці підсніжників можна придбати від 30 грн за 5 цибулин до 700 грн за 50 цибулин. Якщо декілька кущів ваших первоцвітів вдало розростуться, то необхідно зателефонувати до Червоної книги України для фіксування популяції рослин. 
Такі саджанці ні в якому разі не можна купувати у магазинах чи людей без відповідної ліцензії. В такому разі і на продавця і на покупця накладається штраф. 

«Якщо ви на них натрапили на ринку і купили такі саджанці, ви можете бути співучасником злочину»

За купівлю або продаж таких саджанців, так само як і за продаж самих підсніжників накладається штраф від 510 до 1700 грн. А при повторному порушенні загрожує кримінальна відповідальність

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який унікальний потенціал чорнобривців відкрили американські вчені?

Новини по темі